Atlas grzybów 2024. Które grzyby są trujące, a które jadalne? Podpowiadamy! Sprawdź atlas grzybów online
redakcja
Muchomor czerwony (Amanita muscaria) - trującyŚrednica i kolor: Kapelusz ma od 5 do 15 cm średnicy. Przeważnie koloru czerwonego lub pomarańczowego - pokryty białymi plamkami. Blaszki: gęste, białe lub kremowe.Trzon: wysokość ok. 6-15 cm. Kolor białożółty. Miąższ: Pod skórką koloru żółtego. Bez smaku i zapachu. Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Bardzo pospolity
Fot. Marek Zakrzewski
Atlas grzybów 2024. Ciepłe powietrze, deszcz oraz wilgotna gleba to znakomite warunki do wysypu grzybów. Pojawiają się one zazwyczaj w okresie letnim i jesiennym. Jednak jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących? Lepiej zapoznaj się z naszą galerią zdjęć przed kolejną wyprawą do lasu - przedstawiamy w niej najczęściej mylone grzyby. Sprawdź, czy grzyby, które zbierasz, są jadalne!
Które grzyby są jadalne, a które niejadalne i trujące?
Grzyby mają wielu miłośników. Nic dziwnego, ich zbieranie wiąże się z wieloma korzyściami! Ale jak rozpoznać, które grzyby są jadalne? Wszyscy wiemy, jak wygląda rydz, czy muchomor jednak las kryje przed nami dużo innych skarbów. Koniecznie zobaczcie nasz atlas grzybów.