Domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą! - Ja wiem, że smak może odstraszyć, natomiast zawartość utrzyma nas w świetnym zdrowiu i uodporni na długi czas. Dzieciom można go podawać z herbatą lub łyżką miodu, żeby chętniej wypiły. Wystarczy wypić od 1 do 3 łyżek dziennie i żadne przeziębienia nam nie straszne – zapewnia Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Składniki na syrop:
- 2 duże główki czosnku, ważne żeby to był dobry krajowy czosnek od zaprzyjaźnionego rolnika lub z pobliskiego targu
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- 10 owoców pigwowca (opcjonalnie jeśli macie)
Wykonanie
Zimną wodę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone i lekko zmiażdżone owoce pigwowca. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 dni.
Po 48 godzinach odcedzamy naszą miksturę na gęstym sicie, a resztki mocno wyciskamy, tak aby jak najwięcej dobroczynnych składników znalazło się w naszym syropie. Przelewamy do butelek i przetrzymujemy w lodówce. Profilaktycznie warto każdego dnia wypić 1 łyżkę stołową syropu.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?