Kryteria oceniania skupiały się na poprawności wykonywania założonych technik, unikalności, wyglądzie cocktaili, ich wizualnym wyglądzie oraz finalnym podaniu.
Pod uwagę brane były: technika przygotowywania cocktailu, prezencja na scenie, wygląd drinka, smak drinka oraz specjalne show.
"Do największych sukcesów Dawida zaliczamy m.in. 2 miejsce i v-ce mistrzostwo w Olimpiadzie Barmanów, czy 3 miejsce w konkursie Finlandia Cup. Cały dorobek to kilkadziesiąt konkursów, do którego dopisujemy okazałe zwycięstwo w ostatnim konkursie" - informuje na Facebboku firma barmańska Bar de Prix, którą reprezentuje na zawodach Dawid.
Regulamin konkursu na Słowacji polegał na przygotowaniu 3 unikalnych drinków własnej inwencji twórczej w trakcie 10 minutowego show oraz 3 różnymi technikami.
- Konkurs wymagał sukcesywnych i dlugich przygotowań - przyznaje Dawid Kawłatow.