- Problem współczesnego żywienia polega na tym, że nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie wraz z pożywieniem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale mimo to mamy dostęp do bogactwa witamin i minerałów. I wcale nie musimy daleko szukać. O buraku ćwikłowym słyszał chyba każdy, pewnym jest, że burak to prawdziwy skarb - przekonuje Agnieszka.
Co kryje w sobie burak ćwikłowy? Jest tego sporo. - Przede wszystkim burak to idealne źródło minerałów, takich jak: wapń, magnez, siarka, stanowiących dobrą odżywkę chociażby dla układu nerwowego. Zawiera także zestaw witamin z grupy B oraz witaminę C. Te z kolei są nam niezbędne przy dzisiejszym trybie życia: wysokoprzetworzona żywność, nadmierny stres, niedosypianie. Wszystko to sprawia, że powinniśmy zapewiać sobie jak najwyższą dawkę witamin przy każdej możliwej okazji - tłumaczy dietetyczka.

To nadal nie koniec powodów, dla których warto sięnąć po to bordowe warzywo. - Warto pamiętać, że to właśnie betalainy stanowią o potężnej mocy buraka. Betalainy to silne antyutleniacze, odpowiadające za intensywną czerwono- fioletową barwę warzyw i owoców. Dlatego też, buraki zaliczono do produktów o bardzo wysokim potencjale przeciwutleniającym, co pozwala na zwalczanie wolnych rodników i pozytywne działanie już na poziomie komórkowym - tłumaczy Agnieszka Staszak. - W konsekwencji spożywanie buraka może okazać się m.in. skutecznym elementem w profilaktyce i przebiegu chorób nowotworowych, korzystnie wpłynąć na układ sercowo- naczyniowy oraz wspomóc organizm w procesach detoksykacji - wymienia.
Buraki ćwikłowe, głównie kojarzone z barszczem i tartym dodatkiem do obiadów, można wykorzystywać dużo szerzej. - Możemy przygotowywać soki, gotować barszcz, botwinkę czy podawać w formie puree jako dodatek do mięs, jeśli lubicie eksperymentować to z pewnością zaskoczą was warzywne chipsy oraz ciasto na bazie buraka - zachęca Agnieszka. - Możliwości jest wiele, podobnie jak wiele jest korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia buraka.
Z racji na wysoką zawartość mikroskładników oraz antyoksydantów burak ćwikłowy nadal stanowi obiekt wielu badań. Warto korzystać z tak wysokiego potencjału
W 2016 roku polscy rolnicy, w tym w ogródkach przydomowych, wyprodukowali ok. 350 tys. ton buraków ćwikłowych, wynika z szacunkowych danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2015 roku zbiory wyniosły 297 tys ton, w 2014 - 357,8 tys. "Wzrost produkcji warzyw gruntowych wynikał ze zdecydowanie bardziej korzystnych warunków w porównaniu do roku ubiegłego", podaje GUS.
___________________________
Agnieszka Staszak - dietetyk i instruktor fitness. Studentka i uczestniczka licznych szkoleń z zakresu szeroko pojętej dietetyki klinicznej i sportowej, wciąż poszerza swoją medyczną wiedzę. - Uwielbiam pracę z ludźmi i to, że w jakiś sposób mogę im pomóc, to chyba sprawia największą satysfakcję. Jednak dla mnie dietetyka to nie tylko odpowiedni sposób żywienia, ale cała filozofia trybu życia. Ponieważ o naszym zdrowiu decyduje wiele czynników, totylko wszechstronne podejście do podopiecznego pozwala na odpowiednią i skuteczną dietoterapię.