reklama

Chleb bobowski niezmienny od lat. Ma wielu smakoszy

Janusz Bobrek
Janusz Bobrek
Zaktualizowano 
Dziś receptura chleba bobowskiego niewiele się zmieniła, skrócił się czas jego przygotowania - mówi Aldona Leśniak
Dziś receptura chleba bobowskiego niewiele się zmieniła, skrócił się czas jego przygotowania - mówi Aldona Leśniak Damian Radziak
Tradycyjny chleb bobowski ma szansę trafić na listę produktów regionalnych z Małopolski prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Receptura chleba na żytnim zaczynie z Bobowej jest niezmienna od lat. To pieczywo ma wielu smakoszy.

Chleb swojski bobowski piekło się najczęściej raz w tygodniu, ponieważ przez siedem dni zachowywał on świeżość i nie pleśniał pod warunkiem, że bochenek przechowywany był w lnianej ścierce.

Dziś jest wypiekany w Piekarni Bobowskiej „Rogala” w Bobowej. Jego receptura i skład są od lat niezmienne dlatego nie brakuje miłośników jego smaku.

- Wracamy do tradycji i staramy się dążyć do tego, żeby składniki były w pełni naturalne. Chleb bobowski pieczono po każdych żniwach. Żyto wiozło się do pobliskiego młyna w Jankowej. Wypiekało się go również na specjalne okazje - mówi Aldona Leśniak z Piekarni „Rogala” w Bobowej.

Samo przygotowanie chleba to swoisty rytuał. Pieczenie rozpoczynano od przygotowania wieczorową porą rozczynu, który składał się z ogrzanej w piecu mąki żytniej i letniej wody. Składniki razem mieszano w drewnianej dzieży, tak by powstał rzadki w konsystencji rozczyn na chleb.

Następnie przykrywano dzieżę chustą lub kocem i odkładano w ciepłe miejsce do rana. Kolejnego dnia gospodyni wyrabiała ciasto dodając odpowiednią ilość mąki pszennej i soli. Ciasto rosło pod przykryciem. Potem formowano okrągłe bochenki, przekładano je do wiklinowych koszyków i jeszcze chwilę pozostawiano do wyrośnięcia. Następnie wkładano do pieca chlebowego, w którym piekł się około godziny.

- Piec koniecznie musiał być opalany drewnem sosnowym. Podczas pieczenia w domu musiała być cisza albo śpiewano w tym czasie pieśni religijne - dodaje Leśniak. Chleb bobowski wypiekano także dla nowożeńców. Miał on im przynieść szczęście i dostatek.

KONIECZNIE SPRAWDŹ:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3