Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb bobowski niezmienny od lat. Ma wielu smakoszy

Janusz Bobrek
Janusz Bobrek
Dziś receptura chleba bobowskiego niewiele się zmieniła, skrócił się czas jego przygotowania - mówi Aldona Leśniak
Dziś receptura chleba bobowskiego niewiele się zmieniła, skrócił się czas jego przygotowania - mówi Aldona Leśniak Damian Radziak
Tradycyjny chleb bobowski ma szansę trafić na listę produktów regionalnych z Małopolski prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Receptura chleba na żytnim zaczynie z Bobowej jest niezmienna od lat. To pieczywo ma wielu smakoszy.

Chleb swojski bobowski piekło się najczęściej raz w tygodniu, ponieważ przez siedem dni zachowywał on świeżość i nie pleśniał pod warunkiem, że bochenek przechowywany był w lnianej ścierce.

Dziś jest wypiekany w Piekarni Bobowskiej „Rogala” w Bobowej. Jego receptura i skład są od lat niezmienne dlatego nie brakuje miłośników jego smaku.

- Wracamy do tradycji i staramy się dążyć do tego, żeby składniki były w pełni naturalne. Chleb bobowski pieczono po każdych żniwach. Żyto wiozło się do pobliskiego młyna w Jankowej. Wypiekało się go również na specjalne okazje - mówi Aldona Leśniak z Piekarni „Rogala” w Bobowej.

Samo przygotowanie chleba to swoisty rytuał. Pieczenie rozpoczynano od przygotowania wieczorową porą rozczynu, który składał się z ogrzanej w piecu mąki żytniej i letniej wody. Składniki razem mieszano w drewnianej dzieży, tak by powstał rzadki w konsystencji rozczyn na chleb.

Następnie przykrywano dzieżę chustą lub kocem i odkładano w ciepłe miejsce do rana. Kolejnego dnia gospodyni wyrabiała ciasto dodając odpowiednią ilość mąki pszennej i soli. Ciasto rosło pod przykryciem. Potem formowano okrągłe bochenki, przekładano je do wiklinowych koszyków i jeszcze chwilę pozostawiano do wyrośnięcia. Następnie wkładano do pieca chlebowego, w którym piekł się około godziny.

- Piec koniecznie musiał być opalany drewnem sosnowym. Podczas pieczenia w domu musiała być cisza albo śpiewano w tym czasie pieśni religijne - dodaje Leśniak. Chleb bobowski wypiekano także dla nowożeńców. Miał on im przynieść szczęście i dostatek.

KONIECZNIE SPRAWDŹ:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska