Tłusty czwartek, czyli święto obżarstwa
Tłusty czwartek to święto ruchome, wypadające w ostatni czwartek karnawału - czyli 52 dni przed Wielkanocą. Znane jest także jako zapusty lub mięsopust, szczególnie we wschodniej części Europy, gdzie świętowanie tra nawet przez cały tydzień. Na zachodzie z kolei (Francja, Włochy, Wielka Brytania) dzień obżarstwa obchodzony jest we wtorek, tuż przed Środą Popielcową.
Staropolskie przysłowie mówi:
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
W istocie, najpopularniejsze słodkie potrawy związane ze świętem obżarstwa to pączki i faworki, choć nie wszędzie tak jest. W niektórych krajach bezapelacyjnie królują naleśniki, pancake'i lub gofry.

W Rosji tłuste świętowanie trwa nie jeden dzień, lecz cały tydzień. Maslenica to prawosławna tradycja obejmująca okres wypadający dokładnie siedem tygodni przed Wielkanocą. Znana jest również jako serowy tydzień lub mięsopust, rozpoczyna ją bowiem bezmięsny post. Podczas całego tygodnia na stołach królują naleśniki. Słodkie symbolizują udane życie miłosne, te ze śmietaną zaś serwowane są na dobre zdrowie.
Wszystkie smakołyki łączy jedno - muszą być tłuste, a więc najlepiej smażone.
Jak wygląda koniec karnawału w różnych miejscach Europy i jakie specjały się z nim wiążą? Zobacz w galerii.
