https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Lekki i puszysty sernik japoński na świąteczny stół

opr. Magda Smoleń
Lekki i puszysty sernik japoński na świąteczny stół. Zobaczcie przepis!
Lekki i puszysty sernik japoński na świąteczny stół. Zobaczcie przepis! Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska
Sernik to niewątpliwie król bożonarodzeniowego stołu. Co powiecie na lekki jak piórko sernik japoński z kremowego serka? Puszysty, piankowy i bardzo smaczny! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Lekki i puszysty sernik japoński na Boże Narodzenie

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm

  • 250 kremowego serka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszana z 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki cukru do białek + 1/4 szklanki cukru do masy
  • 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wykonanie
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika przygotuj foremkę. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową. Dodatkowo środek tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, papier powinien wystawać o około 2 cm ponad formę.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika. Do dużej brytfanki wlej wodę (do połowy wysokości). Umieść brytfankę w piekarniku.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce. Zacznij ubijać białka. Po około minucie dodaj do białek wymieszaną sodę z proszkiem do pieczenia. Mieszanina ta ustabilizuje białka. Kiedy białka zaczną robić się sztywne dodaj 1/4 szklanki cukru. Kontynuuj ubijanie aż białka będą sztywne.
W drugiej misce umieść serek, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, pozostałą 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksuj przez około 1 minutę. Na koniec dodaj żółtka i całość mieszaj przez około 1 minutę.
Przecedź masę przez sitko do wysokiej miski. Powoli, delikatnie, małymi porcjami wmieszaj do cista ubite białka.
Przelej ciasto do tortownicy. Uderz tortownicą kilka razy o blat, by ciasto ułożyło się równomiernie. 
Umieść sernik w brytfance z wodą. Piecz sernik przez około 1h. Po Godzinie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia przez 1h. 
Wyjmij sernik z piekarnika. Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz. Pozostaw sernik na noc w lodówce. Serwuj z konfiturą wiśniową.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Zakopane wymieni oświetlenie uliczne. Przy okazji zostanie sprawdzony stan latarni

Zakopane wymieni oświetlenie uliczne. Przy okazji zostanie sprawdzony stan latarni

XIII Murapol Cup. Do Krakowa przyjadą Liverpool, RB Lipsk i Dynamo Kijów

NASZ PATRONAT
XIII Murapol Cup. Do Krakowa przyjadą Liverpool, RB Lipsk i Dynamo Kijów

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska