Pyszne, proste i sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie 2023. Zobaczcie przepisy!

Sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek [PRZEPIS]
Składniki na spód ciasta:
- 1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)
- 100g roztopionego masła
Składniki na sernik
- 500 g serka mascarpone
- 300 g śmietany 36%
- niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
- sok z 1 dużej cytryny
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 4 łyżki wody
- 1 opakowanie borówek (opcjonalnie)
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Formę do ciasta z wyciąganym spodem posmarować olejem i obłożyć folia spożywczą.
Ciasteczka rozkruszyć w misce, zalać roztopionym masłem i wymieszać, aby składniki się połączyły. Przełożyć do formy i dociskając uformować równy i jednolity spód ciasta. Całość umieścić na 30 minut w lodówce. W międzyczasie zrobić sernik.
Żelatynę zalać wodą w małym rondelku. Serek mascarpone utrzeć mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem.
Żelatynę delikatnie podgrzać tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała. Połączyć razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przełożyć do foremki, przykryć folią spożywczą i zostawić na 6 godzin do stężenia.
Na koniec udekorować borówkami i miętą (opcjonalnie).

Ciasto bez pieczenia: pyszne ciasto z galaretkami [PRZEPIS]
Składniki
- galaretki w kolorze czerwonym, zielonym, żółtym i pomarańczowym
- kefir
- żelatyna
- biszkopciki
- ulubione owoce
Wykonanie
Wcześniej przygotować galaretki w kolorze czerwonym, zielonym, żółtym i pomarańczowym w połowie objętości wody podanej na opakowaniu, wylać do płaskich naczyń i odstawić do zastygnięcia, potem pokroić w kostkę. 3 razy po 400 ml kefiru (może być jogurt lub kwaśne mleko) spienić mikserem i dodać opakowanie żelatyny na 2,5 l rozpuszczonej według instrukcji na opakowaniu, zmiksować, ewentualnie dosłodzić, wymieszać delikatnie z przygotowanymi kolorowymi galaretkami, wylać na biszkopt (ewentualnie biszkopciki), można do masy dodać ulubione owoce (truskawki, jagody itp.).
Gdy całość zastygnie, wylać czerwoną galaretkę. Wstawić do lodówki.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Ciasto bez pieczenia: cytrynowy torcik [PRZEPIS]
Składniki
- biszkopty - 70-80 sztuk
Składniki na masę
- 50 dag masła
- 50 dag cukru pudru
- 7 żółtek
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok z 2 cytryn
Dodatkowo
- mielone orzechy lub migdały (opcjonalnie)
Wykonanie
50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z cytryn i sok z cytryn. Można również ubić na parze żółtka z cukrem i po wystudzeniu wcierać tę masę do masła, na przemian z cytryną.
Masa ma być jednolita, żółta, kwaśna.
Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym, wysypać mielonymi migdałami lub orzechami albo skruszonymi biszkoptami. Ułożyć gwiazdę z biszkoptów na dnie tortownicy, boki wypełnić biszkoptami w płotek. Nałożyć 1/3 masy, znów ułożyć gwiazdę z biszkoptów, powtarzając te czynności w zależności od wielkości tortownicy. Ostatnią gwiazdę należy wysypać jak spód, przykryć papierem pergaminowym, przykryć dopasowanym talerzykiem, obciążyć ciężarkiem po to, aby masa wypełniła luki między biszkoptami. Schłodzić w lodówce, wyjąć z tortownicy przed podaniem.
Można zostawić trochę masy cytrynowej i równomiernie pokryć nią cały tort. Udekorować dowolnie: np. bakaliami, kandyzowanymi owocami, kokosem, mielonymi orzechami- według inwencji własnej.
Na taki tort potrzeba ok.70-80 sztuk biszkoptów. Jest to przepis na dużą tortownicę.
Przepis Marty Góry

Ciasto bez pieczenia: mus z trzech czekolad [PRZEPIS]
Składniki
- 20 dag kruchych ciastek
- 25 dag kostki do pieczenia Kasia
- 15 dag czekolady deserowej
- 15 dag czekolady mlecznej
- 20 dag czekolady białej
- 1200 mililitrów śmietany 36 proc.
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka wody
- kakao lub starta czekolada do posypania
Wykonanie
Ciastka rozkruszyć ręcznie lub zmiksować blenderem i wymieszać ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagnieść i wykleić ciastem spód tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g). W mniejszej misce wymieszać 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją w gorącej kąpieli.
Ubić 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodać 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, wymieszać i dodać wszystko do roztopionej czekolady i wymieszać z ubitą śmietaną.
Gotową masę przelać na kruchy spód do formy i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotować kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypać kakao lub startą czekoladą.

Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch [PRZEPIS]
Składniki
- 20 dag herbatników kakaowych
- ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 2 śnieżki w proszku
- szklanka mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- pół litra wrzątku
Posypka kokosowa
- 100 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru
Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Ciasto bez pieczenia: sernik light na zimno [PRZEPIS]
Składniki
- 25 dag chudego twarogu
- 70 dag jogurtu gęstego
- aromat pomarańczowy
- 4 łyżki miodu
- 20 g żelatyny
- 2 pomarańcze
- galaretka pomarańczowa
Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Przepis Aleksandry Faiks
