Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Seromakowiec tortowy. Absolutny HIT na święta [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Seromakowiec tortowy to obłędnie pyszne ciasto. Warto je zrobić na Boże Narodzenie.
Seromakowiec tortowy to obłędnie pyszne ciasto. Warto je zrobić na Boże Narodzenie. Fot. Joanna Tokarz
Seromakowiec to ciasto, które często gości na stołach w Boże Narodzenie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na seromakowiec tortowy. Obłędnie pyszny i niezwykły!

Seromakowiec tortowy na świąteczny stół to pomysł na popisowe ciasto na Boże Narodzenie. Jest czasochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Seromakowiec tortowy na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Seromakowiec tortowy na Boże Narodzenie.
Seromakowiec tortowy na Boże Narodzenie. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Ciasto makowe:

  • 200 g maku
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • garść orzechów włoskich posiekanych
  • opakowanie rodzynek kalifornijskich
  • ok 5ml olejku rumowego

Masa serowa:

  • ½ kg sera białego podwójnie zmielonego
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 niepełna szklanka cukru kryształu
  • około 2,5 ml zapachu migdałowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • około 50 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie
Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy minimum 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.

Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska