https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na święta. Makowiec głogoczowski z jabłkami [PRZEPIS]

mad
Świąteczny makowiec z jabłkami.
Świąteczny makowiec z jabłkami. archiwum
Ciasta na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na świąteczny makowiec z jabłkami.

Przepisem na rewelacyjny świąteczny makowiec podzieliła się Józefa Szczurek ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice).

Składniki

  • 30 dag maku
  • 8 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 30 dag cukru
  • 10 dag grysiku
  • proszek do pieczenia
  • 1/2 kg jabłek
  • aromat migdałowy

Wykonanie
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać grysik, proszek do pieczenia, aromat i mak. Wszystko wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy.
Powoli dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszając wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.

Zobacz koniecznie:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak

Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów

Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska