Przepisem na rewelacyjny świąteczny makowiec podzieliła się Józefa Szczurek ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice).
Składniki
- 30 dag maku
- 8 jajek
- 20 dag margaryny
- 30 dag cukru
- 10 dag grysiku
- proszek do pieczenia
- 1/2 kg jabłek
- aromat migdałowy
Wykonanie
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać grysik, proszek do pieczenia, aromat i mak. Wszystko wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy.
Powoli dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszając wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.
Zobacz koniecznie:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo