Desery na Wielkanoc. Pyszny i prosty sernik na herbatnikach. Przepis od naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider.
Składniki
- herbatniki do wyłożenia blachy
- 7 jajek
- 30 dag cukru
- 20 dag masła o temperaturze pokojowej
- 1 kg sera białego półtłustego
- budyń waniliowy (bez cukru)
- opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii
- 10 dag rodzynek
- pomarańcza
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Do miseczki wsypać rodzynki, zalać wrzącą wodą, odstawić na pół godziny, odcedzić, oprószyć mąką. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać cukier i miksować do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodać miękkie masło i ucierać do połączenia składników.
Do masy dodawać porcjami ser biały (zmielony w maszynce do mielenia lub przetarty przez sito minimum 2 razy) i cały czas ucierać. Następnie dodać przesiany przez sitko budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy (lub miąższ z laski wanilii), dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dodać oprószone mąką rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę serową. Piec sernik w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Gotowy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
