Sezon na pyszne ciasta ze śliwkami w pełni! Delikatna gorycz śliwek sprawia, że w połączeniu ze słodkimi dodatkami tworzą niespotykaną kompozycję smakową. Poniżej kilka deserowych odsłon królowej polskich sadów.
Znajdziecie tutaj przepisy:
- Łatwe ciasto ze śliwkami
- Ciasto ze śliwkami przykryte bezą
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
- Jogutrowiec ze śliwkami
Łatwe ciasto ze śliwkami. Tanie, proste i szybkie [PRZEPIS]

Składniki na ciasto ze śliwkami
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
Do miski wbić cztery jajka, chwilę pomiksować. Dosypać cukier i miksować dalej. Następnie, ciągle miksując, dolać olej, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na okrągłą tortownicę, ułożyć na to śliwki i wstawić na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Przepis Justyny Kalemby
Ciasto ze śliwkami przykryte bezą [PRZEPIS]

Składniki
- 1/2 kg śliwek
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka (250 g) margaryny
- 1 łyżka smalcu
Składniki na bezę
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka miałkiego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka wanilii
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę lekko natłuścić i oprószyć mąką. Śliwki opłukać i wydrylować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cały czas miksując. Następnie żółtka, po jednym na raz, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z ciastem. Margarynę stopić i przestudzić. Dodać do ciasta wraz ze smalcem i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Piec przez 30 minut. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto bezę. Piec jeszcze 20 minut.
Przygotowanie bezy. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i wanilią, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Przepis KGW w Konaszówce
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką [PRZEPIS]

Składniki na ciasto (duża blacha)
- 1/2 kg mąki
- szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 2 żółtka
- jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag masła
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki
Dodatkowo
- 2 kg śliwek
- cynamon
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.
Śliwki wydrylować i pokroić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.
Przepis Marii Cebuli
Jogurtowiec ze śliwkami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 330 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki (nie ubite)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pełna łyżka kakao
- ok. 8-10 śliwek
- cukier puder do posypania po wierzchu
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem i olejem, dodać jogurt i wymieszać tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać do masy jogurtowo-jajecznej. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao. Spód formy (24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nabierać ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką warstwę jasnego. Umyte i osuszone śliwki pokroić na pół i skórką do dołu ułożyć na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
