Przepisem na pyszne ciasto podzieliła się z nami nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa. - To ciasto dla prawdziwych łasuchów. Warto je przygotować – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki na ciasto
- 5 jajek
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 kg śliwek
Składniki na krem
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 kostka masła
Składniki na polewę
- 1 łyżka margaryny
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki wody
- 1,5 łyżki kakao
Wykonanie
Ciasto. Margarynę utrzeć razem z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz śmietanę, wymieszać. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto jasne i wyrównać. Śliwki przekroić na pół. Usunąć pestki. Owoce ułożyć na cieście, lekko dociskając. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Krem. Budynie ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Wyrównać.
Polewa. Z margaryny, cukru, wody i kakao zagotować polewę. Chwilę przestudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na cieście zrobić kratkę z polewy. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
