Sernik z warstwą maku na świąteczny stół [PRZEPIS]
Składniki:
- ser biały – 1 kg
- serek mascarpone – 250 g
- cukier – 1,5 szklanki
- masło – 100 g
- jaja – 6 szt
- sok z cytryny 2 łyżki
- budyń waniliowy – 2 szt
- śmietana kwaśna – 100 ml
- miód – 2 łyżki
- mak - 150 g
- masa kajmakowa – 1 puszka
- ciastka – 350 g
- sól – szczypta
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Mak zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić ostudzić a następnie zemleć. Zmielony mak wymieszać z miodem. Ciastka drobno pokruszyć wymieszać z masłem i powstałą masą/kruszonką wysypać dno natłuszczonej tortownicy.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem a potem wymieszać serem, serkiem mascarpone i śmietaną. Dodać budyń, pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części do jednej dodać mak oraz sok z cytryny i wymieszać. Na ciastka wylać połowę masy makowej na masę makową masę białą i na wierzch sernika masę makową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić, a potem z wierzchu polać karmelem i posypać cukrową posypką.
Przepis Anny Hoszowskiej
