Jabłecznik z bezą i migdałami. Pyszne ciasto na niedzielę [PRZEPIS]
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki śmietany 18%
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 100 ml wody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 30 g płatków migdałowych
Wykonanie
1. Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć na tortownicę o średnicy 26cm. Spód nakłuć widelcem. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, podlać wodą i prażyć około 5 minut. Dodać cynamon i wymieszać. Przestudzone jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.
3. Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubić. Pianę wyłożyć na masę jabłkową, wyrównać. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 150 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
