Ciasto z resztek [PRZEPIS]

Składniki
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- wyskrobane z kubeczków: 2 szklanki jogurtu naturalnego, kefiru albo śmietany. Można je mieszać
- 5 łyżek cukru
- 1 duży cukier waniliowy 32 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego do ciast (jeśli masz)
- resztki bakalii, które zostały po świątecznych wypiekach
Wykonanie
Kaszę manną wymieszać dokładnie z jogurtem. Wbić jajka, wsypać obydwa rodzaje cukru i zmiksować. Miskę nakryć i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po 2 godzinach dosypać do ciasta proszek do pieczenia, dodać aromat do ciasta i dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Dodać bakalie. Ciasto piec ok. 40-45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Oznaczać to będzie, że ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto wystudzić, wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Jak mniej marnować w kuchni? Przeczytaj rozmowę z Sylwią Majcher:

Wideo