Sezon na truskawki w pełni. Polecamy przepis na pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”. W sam raz na upały.
Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka” [PRZEPIS]
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżki proszku do pieczenia
- ½ łyżki octu
- 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan fixu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- ½ słoika dżemu wiśniowego
- 300 g truskawek
- 1 kiść winogrona ciemnego
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodawać olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym.
2. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem. Dodać cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i odstawić do stężenia.
3. Truskawki obrać z szypułek. Winogron obrać z kiści. Owoce ułożyć na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na owoce na cieście. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
