Sezon na truskawki w pełni. Polecamy przepis na pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”. W sam raz na upały.
Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka” [PRZEPIS]
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżki proszku do pieczenia
- ½ łyżki octu
- 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan fixu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- ½ słoika dżemu wiśniowego
- 300 g truskawek
- 1 kiść winogrona ciemnego
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodawać olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym.
2. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem. Dodać cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i odstawić do stężenia.
3. Truskawki obrać z szypułek. Winogron obrać z kiści. Owoce ułożyć na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na owoce na cieście. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?