Grill to nie tylko karkówka i kiełbasa! Grillować można wszystko. Przepis poleca Janina Czaja z Krakowa.
Składniki na cztery porcje
- 1 cukinia (około 25 dag )
- 24 dag seraka koziego
- szczypta tłuczonego pieprzu
- 100 ml oliwy
- żurawina
- 1 gałązka tymianku
- świeża bagietka na grzanki
- sznurek spożywczy lub wykałaczki
Wykonanie
Cukinię umyć, dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry.
Kozi ser pokroić w jednakowej wielkości plastry, po około 2 dag każdy.
Kawałki sera owinąć szczelnie wstążkami cukinii i przewiązać sznurkiem lub wykałaczkami.
Opłukać tymianek i poodrywać listki. Dokładnie wymieszać oliwę z tłuczonym pieprzem i tymiankiem.
Tak przygotowaną marynatą posmarować ser w cukinii i rozłożyć na aluminiowych tackach do grillowania lekko skropionych oliwą.
Grillować przez 5 minut z każdej strony. Podczas obracania należy uważać, aby ser nie wyciekł.
Podawać z żurawiną i chrupiącymi grzankami.
Zobacz też:Marynaty do mięs według przepisu Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red
Źródło: Dzień Dobry TVN