https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Grillowany kozi serek w cukinii [PRZEPIS]

Janina Czaja
123rf
Grillowany kozi serek w cukinii.

Grill to nie tylko karkówka i kiełbasa! Grillować można wszystko. Przepis poleca Janina Czaja z Krakowa.

Składniki na cztery porcje

  • 1 cukinia (około 25 dag )
  • 24 dag seraka koziego
  • szczypta tłuczonego pieprzu
  • 100 ml oliwy
  • żurawina
  • 1 gałązka tymianku
  • świeża bagietka na grzanki
  • sznurek spożywczy lub wykałaczki 

Wykonanie
Cukinię umyć, dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry.
Kozi ser pokroić w jednakowej wielkości plastry, po około 2 dag każdy.
Kawałki sera owinąć szczelnie wstążkami cukinii i przewiązać sznurkiem lub wykałaczkami.
Opłukać tymianek i poodrywać listki. Dokładnie wymieszać oliwę z tłuczonym pieprzem i tymiankiem.
Tak przygotowaną marynatą posmarować ser w cukinii i rozłożyć na aluminiowych tackach do grillowania lekko skropionych oliwą.
Grillować przez 5 minut z każdej strony. Podczas obracania należy uważać, aby ser nie wyciekł.
Podawać z żurawiną i chrupiącymi grzankami.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

g
gosia1234434m
Sałatka polana zdrowym olejem takim jak np. olej konopny to rzeczywiście samo zdrowie !! Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, międzynarodowych prestiżowych uniwersytetów i instytucji prywatnych, CBD - Kannabidiol ma ogromny, pozytywny wpływ na organizm ludzki. W produkcji oleju nie stosuje się środków konserwujących i substancji chemicznych. Wysoka zawartość kwasów Omega-6 i Omega-3, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jest źródłem witaminy K, która wspomaga syntezę białek i enzymów. Duża zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych sprawia, że jest to najlepszy spośród olejów roślinnych ! Kwasy te odpowiedzialne są za budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek, wzmacnianie układu odpornościowego i łagodzenie stanów zapalnych. Olej konopny posiada również dużą zawartość witaminy E, która opóźnia procesy starzenia, oraz ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego. Olej ten ma wspaniały orzechowy smak, przez co dodaje doskonały smak potrawom. Możemy dodawać go do ciast, sałatek, czy sosów. więcej o oleju na konopiafarmacja pl
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska