Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Grillowany kozi serek w cukinii [PRZEPIS]

Janina Czaja
123rf
Grillowany kozi serek w cukinii.

Grill to nie tylko karkówka i kiełbasa! Grillować można wszystko. Przepis poleca Janina Czaja z Krakowa.

Składniki na cztery porcje

  • 1 cukinia (około 25 dag )
  • 24 dag seraka koziego
  • szczypta tłuczonego pieprzu
  • 100 ml oliwy
  • żurawina
  • 1 gałązka tymianku
  • świeża bagietka na grzanki
  • sznurek spożywczy lub wykałaczki 

Wykonanie
Cukinię umyć, dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry.
Kozi ser pokroić w jednakowej wielkości plastry, po około 2 dag każdy.
Kawałki sera owinąć szczelnie wstążkami cukinii i przewiązać sznurkiem lub wykałaczkami.
Opłukać tymianek i poodrywać listki. Dokładnie wymieszać oliwę z tłuczonym pieprzem i tymiankiem.
Tak przygotowaną marynatą posmarować ser w cukinii i rozłożyć na aluminiowych tackach do grillowania lekko skropionych oliwą.
Grillować przez 5 minut z każdej strony. Podczas obracania należy uważać, aby ser nie wyciekł.
Podawać z żurawiną i chrupiącymi grzankami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska