Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Poznaj zasady zdrowego grillowania [PORADNIK]

mad
pixabay.com
Grill uważany jest za jeden z naszych narodowych sportów. Osoby, które dobrze się odżywiają nie muszą rezygnować z dań grillowanych. Potrawy przyrządzone na ruszcie mogą być zarówno smaczne jak i zdrowe. Musimy jednak pamiętać o kilku zasadach.

Przygotuj sprzęt
Zdrowe potrawy prostu z rusztu to nie tylko produkty, z których je przygotujemy, ale również właściwie przygotowany sprzęt i odpowiednia obróbka termiczna. Akcesoria, których używamy powinny być dokładnie wymyte ze zwęglonych resztek. Do grilla używajmy tylko brykietu drzewnego, a nie jego odpowiedników, których opary wydzielane podczas spalania mogą być szkodliwe.
Ruszt powinien być ustawiony nad rozżarzonym węglem a nie nad płomieniem. Dobrze jest kłaść jedzenie na jednorazowych tackach,
a nie bezpośrednio nad żarem. Powszechnym błędem jest również zbyt długie pieczenie. Potrawy często są wyschnięte i ze zwęgloną skórką, a spalenizna nie jest zdrowa dla naszego organizmu.

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka
Wieprzowina to najbardziej popularne mięso w Polsce. Nic dziwnego, że tak chętnie przygotowujemy ją również na grillu, skoro przeciętny Polak zjada jej rocznie ok 40 kg. Jest tania, dostępna pod różnymi postaciami i dość tłusta, dzięki czemu wspaniale skwierczy na ruszcie. Osoby dbające o zdrową sylwetkę powinny wybierać drób, ryby, owoce morza oraz warzywa. Prócz tego, że są zdecydowanie mniej kaloryczne i zdrowsze dla naszego organizmu to również wymagają zdecydowanie krótszej obróbki termicznej.

Smaczne odpowiedniki ketchupu i majonezu
Gotowe sosy często pełne są cukru, soli i konserwantów. Warto poświęcić kilka minut
na przygotowanie własnego sosu pomidorowego na bazie świeżych pomidorów lub passaty z dodatkiem ziół, szczypty soli i pieprzu. Zamiast majonezu proponujemy sos
na bazie chudego jogurtu, najlepiej greckiego z dodatkiem czosnku i kopru. Jeśli dodatkowo zetrzemy do niego świeżego ogórka i posiekamy miętę otrzymamy popularny również w Polsce grecki sos Tzatziki.

Jeśli jednak zgrzeszysz...
Jeśli zazwyczaj odżywiamy zdrowo i trudno nam oprzeć się tradycyjnym, pachnącym
i smacznym, choć niekoniecznie zdrowym potrawom przygotowanym na grillu to nie koniec świata. Przecież nawet zawodowi sportowcy i trenerzy personalni od czasu
do czasu pozwalają sobie na takie posiłki.
- Jeśli w weekend lubimy sobie pofolgować to w tygodniu warto przyłożyć szczególną uwagę do tego co jemy Przestrzeganie dobrze zbilansowanej diety o odpowiednio dobranej kaloryczności w dni powszednie pozwoli nam zniwelować skutki weekendowych grzeszków, o ile tylko nie będziemy ulegać pokusom zbyt często. To ważne, ponieważ podczas spotkania przy grillu możemy zdecydowanie przekroczyć rekomendowaną kaloryczność pojedynczego posiłku, a w skrajnych przypadkach – przekroczyć nawet całodzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeśli jednak w tygodniu przestrzegamy diety to umiarkowane weekendowe grillowanie nie powinno negatywnie odbić się na naszej sylwetce – mówi Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Zobacz też:Nasze propozycje na nietypowe dania z grilla

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska