Zielone, pełne witamin i niesamowicie sycące. Brokuły! Można przygotować je na wiele sposobów – surowe, duszone na parze lub w formie kremu. Możliwości jest mnóstwo, a pyszny smak… zawsze gwarantowany!
Ci kryje w sobie brokuł?

Brokuł, nazywany też zielonym kalafiorem, jest za sprawą bogatego składu, a także niezaprzeczalnych walorów smakowych zaliczany do najbardziej wszechstronnych warzyw. W zielonych różyczkach kryje się bogactwo witamin z grupy B. Brokuły jedzone na surowo mają działanie antynowotworowe. Jeśli jednak dla kogoś surowe są zbyt twarde może je przyrządzić na parze. Pamiętajmy jednak, że zbyt długie gotowanie pozbawia warzywo cennych wartości.
Proponujemy więc spróbować przepis na łagodny krem z brokułów z dodatkiem serka topionego! Sprawdzi się spożywany zarówno w postaci lekkiego obiadu dodającego energii, jak i rozgrzewająca przekąska na chłodne jeszcze wieczory.
Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)
- łyżka masła
- 2 świeże brokuły
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego kremowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Brokuły dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku na maśle. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Krem z brokułów najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorować podgotowanymi różyczkami brokułu.
