Ryba i brokuły to samo zdrowie! Zobaczcie pomysł na zapiekanego dorsza lub mirunę z brokułami właśnie. Do tego zielenina, masło i ser i pyszny obiad gotowy!

Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS]
Składniki
- filety z dorsza lub miruny
- 1 brokuł
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pół kostki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki startego sera długodojrzewającego
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wykonanie
Filety umyć, oczyścić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Miękkie masło utrzeć z przeciśniętym czosnkiem, solą i posiekaną zieleniną. Na rybę nałożyć ziołowe masełko, ułożyć drobne różyczki brokułów. Bułkę tartą wymieszać w miseczce ze startym serem i olejem, wymieszać, aby powstała kruszonka. Posypać nią rybę z brokułami.
Danie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25 min.
Smak kruszonki można wzbogacić drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi czy kaparami.
Może pora na nową patelnię?
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wideo