https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką

opr. Magda Smoleń
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką to pomysł na zdrowy obiad.
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką to pomysł na zdrowy obiad. Fot. Katarzyna Skuta
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką to pomysł na rewelacyjny obiad. Ryba jest prosta w wykonaniu i smakuje obłędnie! Zobaczcie przepis!

Ryba i brokuły to samo zdrowie! Zobaczcie pomysł na zapiekanego dorsza lub mirunę z brokułami właśnie. Do tego zielenina, masło i ser i pyszny obiad gotowy!

Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką.
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką. Fot. Katarzyna Skuta

Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS]

Składniki

  • filety z dorsza lub miruny
  • 1 brokuł
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki startego sera długodojrzewającego
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wykonanie
Filety umyć, oczyścić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Miękkie masło utrzeć z przeciśniętym czosnkiem, solą i posiekaną zieleniną. Na rybę nałożyć ziołowe masełko, ułożyć drobne różyczki brokułów. Bułkę tartą wymieszać w miseczce ze startym serem i olejem, wymieszać, aby powstała kruszonka. Posypać nią rybę z brokułami.
Danie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25 min.
Smak kruszonki można wzbogacić drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi czy kaparami.

Może pora na nową patelnię?
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska