Czekolada dubajska to smak najwyższej jakości czekolady z pistacjami, tahini i charakterystycznym ciastem kataifi. To ciasto filo pocięte na bardzo cienkie nitki. To właśnie ono odpowiada za chrupkość dubajskiej czekolady. Pasta tahini to aksamitna pasta sezamowa, dodawana do potraw i deserów, nie tylko w kuchni arabskiej. Krem pistacjowy zna chyba każdy.
Zrobienie dubajskiej czekolady w domu jest proste! Zobacz nasz przepis.
Składniki:
250 g mlecznej czekolady (można zastąpić gorzką, jeśli wolisz mniej słodką wersję)
100 g ciasta filo
20 g Pasty tahini QF Quality Food
100 g kremu pistacjowego
20 g masła
Przygotowanie:
1. Drobno posiekane ciasto filo podsmaż na patelni z masłem, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złocistego koloru i stanie się chrupiące. Proces ten zajmie około 5 minut.
2. Rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylej mniejszą część rozpuszczonej czekolady na dno foremki i wstaw do zamrażarki, aby zastygła.
3. W międzyczasie połącz podsmażone ciasto filo z kremem pistacjowym i tahini. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
4. Wyjmij foremkę z zastygniętą warstwą czekolady. Wypełnij formę po brzegi przygotowaną mieszanką ciasta filo z pastami. Zalej całość resztą roztopionej czekolady i wygładź wierzch. Wstaw ponownie do zamrażarki na minimum 10 minut, aby masa dobrze się zestaliła.
TIP: Możesz użyć 10 g białej czekolady połączonej z barwnikiem do czekolady – przed wylaniem pierwszej warstwy mlecznej czekolady wykonaj ozdobne wzory na foremce.
