https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekolada dubajska. Hit ostatnich dni możesz przygotować w domu. Zobacz przepis

oprac. Magda Smoleń
Domowa "czekolada dubajska". Zobacz, jak ją zrobić
Domowa "czekolada dubajska". Zobacz, jak ją zrobić materiały prasowe
Świat oszalał na punkcie czekolady dubajskiej. Luksusowy wygląd i wyjątkowy smak sprawiły, że przysmak ten szybko stał się hitem. Ze sklepowych półek znika w okamgnieniu. Na popularnym portalu zakupowym za tabliczkę 200 gram „prosto z Dubaju” trzeba zapłacić 159 zł. Ale po co przepłacać, skoro można ją zrobić w domu?

Czekolada dubajska to smak najwyższej jakości czekolady z pistacjami, tahini i charakterystycznym ciastem kataifi. To ciasto filo pocięte na bardzo cienkie nitki. To właśnie ono odpowiada za chrupkość dubajskiej czekolady. Pasta tahini to aksamitna pasta sezamowa, dodawana do potraw i deserów, nie tylko w kuchni arabskiej. Krem pistacjowy zna chyba każdy.

Zrobienie dubajskiej czekolady w domu jest proste! Zobacz nasz przepis.

Składniki:

  • 250 g mlecznej czekolady (można zastąpić gorzką, jeśli wolisz mniej słodką wersję)

  • 100 g ciasta filo

  • 20 g Pasty tahini QF Quality Food

  • 100 g kremu pistacjowego

  • 20 g masła

Przygotowanie:

1. Drobno posiekane ciasto filo podsmaż na patelni z masłem, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złocistego koloru i stanie się chrupiące. Proces ten zajmie około 5 minut.

2. Rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylej mniejszą część rozpuszczonej czekolady na dno foremki i wstaw do zamrażarki, aby zastygła.

3. W międzyczasie połącz podsmażone ciasto filo z kremem pistacjowym i tahini. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

4. Wyjmij foremkę z zastygniętą warstwą czekolady. Wypełnij formę po brzegi przygotowaną mieszanką ciasta filo z pastami. Zalej całość resztą roztopionej czekolady i wygładź wierzch. Wstaw ponownie do zamrażarki na minimum 10 minut, aby masa dobrze się zestaliła.

TIP: Możesz użyć 10 g białej czekolady połączonej z barwnikiem do czekolady – przed wylaniem pierwszej warstwy mlecznej czekolady wykonaj ozdobne wzory na foremce.



emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska