Spis treści
Mimo narzekań na drożyznę kupujemy na potęgę, o czym świadczą kolejki w sklepach spożywczych. Jak co roku stół będzie uginał się pod ciężarem dań i deserów.
Co zrobić, gdy nadejdzie słynne „święta, święta i po świętach” i okaże się, że zostało mnóstwo przygotowanego jedzenia? Czy jest szansa jeszcze je uratować? Zacznijmy od czegoś prostego i przyjemnego, jak foodsharing. Nadwyżki żywności z gospodarstw domowych można dostarczyć na przykład do lodówek społecznych. Takie miejsca pomagają ratować dobrej jakości żywność przed wyrzuceniem, a także stanowią realne wsparcie dla osób w kryzysie.
Zamiast wyrzucać, lepiej przetwarzać! Z czerstwego pieczywa czy przejrzałych warzyw i owoców można wyczarować całkiem smaczne i efektowne dania czy desery. Oto kilka przepisów z wykorzystaniem składników z „poświątecznego odzysku”.
Ciepłe lody z babki wielkanocnej
Babka to niekwestionowana królowa wielkanocnych wypieków. Gdy domownicy będą mieli jej już dość, wystarczy przerobić ją na… ciepłe lody.

Składniki:
- 250 g zeschniętej babki wielkanocnej
- 2 czubate łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki dowolnego słodkiego kremu
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2-3 łyżki oleju
Lukier:
- 1 duże białko jajka w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru pudru np. Królewski
- 3-4 krople soku z cytryny
Dekoracja:
- suszone kwiaty
- posypka cukrowa
Przygotowanie:
Zeschnięte ciasto z babki wielkanocnej kruszymy na drobny piasek do miski. Dodajemy mascarpone i krem. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę wkładamy do foremek na cakesicles lub formujemy z niej kulki. Wkładamy patyczki i mrozimy minimum 3-4 godziny. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju i cukru pudru. Przelewamy do wysokiego kubka. Zamrożone ciasto wyciągamy z foremek i zanurzamy w całości w czekoladzie. Następnie układamy je na papierze do pieczenia. Teraz czas na przygotowanie lukru w mikserze. Do misy wlewamy białko i na małych obrotach delikatnie je ubijamy, tak by powstała lekka pianka. Następnie dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Na małych obrotach ucieramy lukier przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie zwiększamy obroty i ucieramy jeszcze kilka minut, do uzyskania śnieżnobiałego koloru i konsystencji przypominającej gęsty klej. Wcześniej przygotowane lody z ciasta, wedle uznania, oblewamy lukrem oraz posypujemy cukierkową posypką.
Tosty francuskie ze starego chleba
Pieczywo jest zawsze na polskim stole. Jednocześnie jest to jeden z tych produktów, które najczęściej lądują w koszu. Okazuje się, że wystarczy odrobina kreatywności, aby dać mu „drugą świeżość”.

Składniki na tosty (2 porcje):
- 4 kromki chałki lub chleba
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki masła do smażenia
Dekoracja:
- jogurt naturalny
- maliny
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka wbijamy na głęboki talerz, dodajemy mleko oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Kromki chałki o grubości ok. 1 cm zamaczamy we wcześniej przygotowanych jajkach. Następnie wkładamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Usmażone tosty układamy na talerzu, wykładamy jogurt oraz maliny i dekorujemy listkami mięty.
Mus czekoladowy z awokado i banana
Mocno dojrzałe owoce? Czas przerobić je na deser, który nie tylko dobrze smakuje, ale też świetnie się prezentuje! Jest też zdrowszą alternatywę dla słodyczy.

Składniki:
- 4 banany
- 1 i ½ awokado
- 100 ml mleczka kokosowego
- 40 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 40 g kakao
- sok z ½ cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- gęsty jogurt naturalny lub skyr
- płatki kokosa
- liofilizowana żurawina
Przygotowanie:
Banany oraz awokado obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Owoce wkładamy do miski, dodajemy sól, kakao, cukier i mleczko kokosowe. Blendujemy na gładki mus. Mus nakładamy do szklaneczek i dekorujemy według uznania.
Nie wyrzucaj! Podziel się posiłkiem w jadłodzielniach albo sprawdź nasze przepisy na dania i desery w duchu idei less waste.
- Najlepsze komunijne prezenty. Podpowiadamy, co kupić na komunię. Sprawdź!
- Ten obiekt całkowicie zmienił centrum Krakowa! Budowa zaczęła się 20 lat temu!
- Niewiedza czy niechęć? Te przepisy kierowcy ignorują najczęściej. Będzie mandat
- Idealny na wiosenne spacery! Mamy najdłuższy park w Polsce! Gdzie koniec?
