Czekoladowe muffinki
Proste w przygotowaniu i mające jedną cechę: uwielbiane przez wszystkich. Czekoladowe muffinki są wyborne, efektowne i rozpływają się w ustach.
1. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. Do miski wsyp mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier i 50 g posiekanej gorzkiej czekolady. Wymieszaj.
3. W drugiej misce wymieszaj jajka, kwaśną śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy i olej.
4. Do każdej papilotki nałóż dużą łyżkę ciasta.
5. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej wcześniej papilotkami. Wierzch muffinek posyp pozostałą ilością posiekanej czekolady.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 22-25 minut, do tzw. "suchego patyczka".
7. Upieczone pozostaw do wystudzenia.
Tiramisu
Mówi się, że mężczyźni lubią proste rozwiązania. Nie twierdzimy, że każda pan lubi to samo, ale tiramisu to ciasto uniwersalne - na każdą okazję. Sama z chęcią weźmiesz kawałek.
1. Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z 40 g cukru i cukrem z wanilią.
2. Białka ubij z pozostałą porcją cukru.
3. Połącz bezową pianę z koglem moglem. Potem dodaj mąkę, skrobię i wymieszaj do połączenia składników.
4. Ciasto na biszkopty przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz cukrem pudrem.
5. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Wystudź.
Krem z maskarpone:
1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na kogel mogel.
2. Dodaj maskarpone i zmiksuj.
3. Białka ubij na pianę, dodaj do masy z maskarpone i wymieszaj na jednolitą masę.
Przełożenie:
1. Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na dnie naczynia. Oprósz kakao.
2. Wyłóż na biszkopty połowę kremu i oprósz kakao.
3. Ułóż kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów i oprósz je kakao.
4. Na koniec oprósz kakao i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Panna Cotta
Uwielbiany, włoski deser. To prosty przepis na najlepszą Panna Cottę na świecie.
1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
3. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Podgrzewać aż cukier się rozpuści.
4. Odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.
5. Dodać rum i wino oraz namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę.
6. Mieszankę wlać do 4 filiżanek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia.
7. Wyłożyć na talerzyk i podawać z musem owocowym.
- To oni tworzyli niezwykły koloryt krakowskich ulic i placów. Pamiętacie ich?
- Oto najbogatsze i najbiedniejsze gminy Małopolski. Jedna zwraca szczególną uwagę!
- Niezwykła wieś z Małopolski znów jest gwiazdą internetu
- Pod Krakowem dobiega końca budowa... hinduskiej świątyni
- 15 objawów, które świadczą o tym, że możesz być zakażony nowym subwariantem Omikronu
