MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dania na Wielkanoc 2024. Efektowne i pyszne przepisy. Co podać na święta? Przystawki i przekąski, które cieszą oko i podniebienie

mad
Przepisy na dania wielkanocne, które ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie! Zobacz, co można przygotować na Wielkanoc 2024.
Przepisy na dania wielkanocne, które ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie! Zobacz, co można przygotować na Wielkanoc 2024. Fot. KGW z Białki
Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. Co podać na świąteczny stół, by było efektownie i pysznie? Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj na róże sposoby, pysznych wędlin (także tych domowych!), sałatek i sosów. Takie przystawki i przekąski cieszą oko i podniebienie. Zobaczcie, przepisy na pyszne i efektowne dania wielkanocne.

Czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Oczywiście pysznymi potrawami, które nie tylko dobrze wyglądają, ale również wyśmienicie smakują. te dania wielkanocne cieszą oko i podniebienie!

Efektowne i pyszne dania na święta wielkanocne 2024. Poniżej znajdziesz przepis na:

  • Efektowne, wielkanocne jaja faszerowane awokado i zielonym
  • Sernik na słono z dodatkiem łososia i jajek
  • Domowa szynka z piekarnika
  • Keks sałatkowy z orzechami włoskimi na świąteczny stół
  • Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym
  • Doskonała rolada boczkowa na świąteczny stół
  • Prosta, ale efektowna sałatka śledziowa z burakami
  • Pyszny śledź na Wielkanoc w nietypowym wydaniu – tort śledziowy!
  • Sałatka z tortellini, selera i jajek
  • Wielkanocny sos chrzanowy z rzeżuchą

Wielkanocne jajka faszerowane awokado i zielonym groszkiem [PRZEPIS]

Wielkanocne jajka faszerowane awokado i zielonym groszkiem.
Wielkanocne jajka faszerowane awokado i zielonym groszkiem. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo
  • awokado
  • zielony groszek
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Wykonanie
Żółtka połączyć z awokado, groszkiem i jogurtem. Zblendować na gładką masę. Można dodać koperku. Doprawić solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładać farsz. Dodać po kilka groszków do dekoracji.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Sernik na słono z dodatkiem łososia i jajek [PRZEPIS]

Sernik na słono z dodatkiem łososia i jajek.
Sernik na słono z dodatkiem łososia i jajek.

Składniki na spód

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 0,6 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 12 jaj przepiórczych
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki
  • 120 g masła
  • 70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

Wykonanie
Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.

Domowa szynka na świąteczny stół pieczona w piekarniku [PRZEPIS]

Domowa szynka na świąteczny stół  pieczona w piekarniku.
Domowa szynka na świąteczny stół pieczona w piekarniku.

Składniki

  • szynka (najlepiej kulka – ok. 1,5 kg)
  • ok. 2 litry wody
  • 4-5 łyżek soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • jałowiec (kilka kulek)

Dodatkowo

  • masło

Wykonanie domowej szynki pieczonej
Wodę z solą, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym zagotować, wystudzić. Dodać rozgnieciony czosnek. Wodę wlać do garnka i włożyć w to szynkę. Zostawić w chłodnym miejscu na dobę.
Po tym czasie szynkę wyciągnąć z wody i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać nieco wody z marynaty na dno naczynia, na wierzch szynki nałożyć trochę masła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec szynkę w zamkniętym naczyniu około 1,5 godziny od czasu do czasu podlewając powstałym płynem. Około 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę, by szynka od góry pięknie się przypiekła.
Przepis Justyny Kalemby

Keks sałatkowy z orzechami włoskimi na świąteczny stół [PRZEPIS]

Keks sałatkowy z orzechami włoskimi na świąteczny stół.
Keks sałatkowy z orzechami włoskimi na świąteczny stół.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 350 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 papryka żółta
  • 1 brokuł
  • pęczek koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny

Wykonanie
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pora kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w krótkie paski. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu rozdrabniamy go na jeszcze mniejsze kawałki. Orzechy włoskie, suszone śliwki oraz koperek drobno siekamy. Białka oddzielamy od jajek. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Wciąż ubijając dodajemy do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do masy z masła i mąki dodajemy partiami warzywa, orzechy włoskie, zioła prowansalskie, sól i pieprz, koperek, kaszę mannę oraz ubite białka, dokładnie, ale delikatnie mieszamy do równomiernego połączenia składników. Przygotowane ciasto przekładamy delikatnie do formy wyłożonej nasmarowanym masłem papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Keks kroimy w plastry i ozdabiamy majonezem i gałązką koperku.

Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym [PRZEPIS]

Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym.
Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 30 dag mięsa wołowego bez kości
  • 1 bułka pszenna
  • mleko do namoczenia bułki
  • jajko
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 dag cebuli
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego – do smaku

Wykonanie
Cebulę obrać umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć, zmielić razem z mięsem i cebulą, dodać jajko i przyprawy do smaku, dobrze wyrobić. Przygotowaną masę wyporcjować, obłożyć nią ugotowane, obrane ze skorupek jajka, następnie obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu.
Taką masę mięsną można też upiec w foremce w piekarniku. Nałożyć połowę masy, ułożyć jajka i resztę masy mięsnej.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Doskonała rolada boczkowa na świąteczny stół [PRZEPIS]

Doskonała rolada boczkowa na świąteczny stół.
Doskonała rolada boczkowa na świąteczny stół. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • 1,5 kg surowego boczku
  • 50 dag fileta z kurczaka
  • 50 dkg mielonego mięsa
  • 2-3 cienkie kiełbaski lub kabanos
  • słoiczek musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • papryka czerwona, pokrojona w kostkę (albo ugotowana marchewka lub grzybki marynowane)
  • przyprawy

Wykonanie
Boczek naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca, rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami i czosnkiem. Filet z kurczaka pokroić na trochę mniejsze kawałki podłużne, przyprawić. Mięso mielone przyprawić dowolnie, wymieszać z papryką. Boczek posmarować musztardą, nałożyć mięso mielone, na środku ułożyć filety (lub polędwiczki wieprzowe) i kabanos (albo cienką kiełbasę), dodać pokrojony czosnek, zwinąć, związać nitką bawełnianą. Można zawinąć w folię. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. przez ok. 1,5 godz. Pod koniec pieczenia rozchylić folię i zrumienić roladę.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Prosta sałatka śledziowa z burakami. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole [PRZEPIS]

Prosta sałatka śledziowa z burakami.
Prosta sałatka śledziowa z burakami. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 500 g matiasów w oleju
  • pół dużego jabłka
  • 2 ugotowane buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz
  • łyżka octu winnego białego
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Pyszny śledź na Wielkanoc w nietypowym wydaniu – tort śledziowy! [PRZEPIS]

Pyszny śledź na Wielkanoc w nietypowym wydaniu – tort śledziowy!
Pyszny śledź na Wielkanoc w nietypowym wydaniu – tort śledziowy! Fot. Urszula Sokołowska

Składniki:

  • 2 plastry okrągłego chleba, ukrojone ze środka bochenka
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czosnkowa cebula
  • 275 g białego twarogu
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 filetów śledziowych
  • 1 małe opakowanie anchois
  • sok z cytryny
  • posiekana natka pietruszki i koperku
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Cebule obrać. Czosnkową drobno posiekać,a czerwoną pokroić w piórka.
Ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki.
Masło utrzeć widelcem z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem,
natką pietruszki i posiekaną czosnkową cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać.
Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej,ułożyć cztery pokrojone filety śledziowe.
Wierzch przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masą serową.
Dwa filety pokroić, ułożyć na wierzchu, przybrać czerwoną cebulą i koperkiem.
Przepis Urszuli Sokołowskiej

Sałatka z tortellini, selera i jajek [PRZEPIS]

Sałatka z tortellini, selera i jajek.
Sałatka z tortellini, selera i jajek. Fot. Joanna Tokarz

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini z szynką (250g)
  • 1 mały słoiczek selera wybornego
  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 pęczki szczypiorku
  • ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości)
  • sól, pieprz - do smaku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:
W średniej wielkości garnku nastawiamy osoloną wodę na pierożki z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo - ok. 12 minut.
Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek, czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.
Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Wielkanocny sos chrzanowy z rzeżuchą [PRZEPIS]

Wielkanocny sos chrzanowy z rzeżuchą.
Wielkanocny sos chrzanowy z rzeżuchą. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki

  • korzeń chrzanu (ok. 10 cm), zastępczo chrzan gotowy ze słoiczka ok. 2-3 łyżeczki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu (jeśli nie liczycie kalorii możecie dodać śmietanę 18 proc.)
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki musztardy
  • rzeżucha
  • pieprz

Wykonanie
Ogórki drobno pokroić, dobrze wyrośniętą rzeżuchę ściąć nożyczkami. Chrzan obrać i zatrzeć na drobnej tarce. Połączyć wszystkie składniki, doprawić. Gotowy sos można udekorować rzeżuchą. 
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"

Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska