Dania świata: jambalaya z kurczakiem i kiełbaską chorizo, czyli potrawa ze słonecznych Karaibów [PRZEPIS]

madZaktualizowano 
Jambalaya to pyszne i proste danie
Jambalaya to pyszne i proste danie materiały prasowe
Jambalaya – przepis. Zbliżające się wakacje to czas podróży i odkrywania nowych smaków. Dla wielbicieli ciepłych krajów, polecamy przepis na Jambalaye – danie, które prawdopodobnie powstało na Karaibach.

Jambalaya najlepiej przyjęła się w amerykańskiej Luizjanie, gdzie corocznie obchodzone jest jej święto. Jambalaya wywodzi się hiszpańskiej paelli, jednak została wzbogacona przez wpływy kuchni francuskiej, co doskonale da się wyczuć w jej smaku.

Składniki

  • 250 g ryżu paraboiled (np. Britta)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g niedużej ostrej kiełbaski np. chorizo
  • 1 - 2 łyżki mieszanki kreolskiej
  • 1 żółta cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1szt papryka żółta
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • olej
  • sól, pieprz

Mieszanka kreolska

  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka papryki cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na mieszankę kreolską mieszamy razem.
  2. Kurczaka kroimy na 1 cm kawałki i doprawiamy mieszanką kreolską. Kiełbaskę kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i seler w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Czosnek drobno siekamy.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbaskę, jak się ładnie zrumieni dodajemy kurczaka i smażymy przez 5 minut. Mięso przekładamy do miski. Na patelnie wlewamy olej i smażymy cebulę, seler, marchew i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.
  4. Do obsmażonych warzyw dodajemy ryż, smażymy jeszcze 1 minutę i dodajemy pomidory, kukurydzę, tymianek, liść laurowy i bulion, doprawiamy odrobinę solą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
  5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy szczypiorkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3