Dania wegetariańskie. Gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą [PRZEPIS]

mad
Gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą to pomysł na nietypowy obiad.
Gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą to pomysł na nietypowy obiad. Fot. materiały prasowe
Pomysł na obiad: gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą. Szukasz nietypowych przepisów na obiad? Gołąbki bez mięsa to danie wegetariańskie, które posmakuje każdemu. Zobaczcie przepis!

Gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą – przepis. Uwielbiane przez wszystkich gołąbki, można przygotować zupełnie inaczej.

Składniki:

  • 12–15 dużych liści kapusty
  • 1 op. ryżu 4 kolory (np. Britta)
  • 1 szklanka suchej soczewicy (np. Halina)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropli tabasco (wg uznania)
  • 2–15 zblanszowanych liści pora (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 kg pomidorów koktajlowych
  • gałązki tymianku, koszyczki fenkułu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Soczewicę ugotuj dzień wcześniej według zaleceń producenta. Kapustę sparz we wrzątku, a następnie usuń zgrubienia.
Ugotuj ryż według wskazań producenta.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na największych oczkach. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na największych oczkach. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, chwilkę blanszuj, mieszając. Dodaj pieczarki i mieszając doprowadź do odparowania wody.
Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj tam także ugotowany ryż. Całość wymieszaj i dopraw.
Kolejne liście kapusty napełnij solidną porcją farszu i złóż kształtując gołąbki. Przydatny tu może być por, którym można owinąć gołąbki, jak paczuszki. Postępuj tak ze wszystkimi gołąbkami.
Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, na nie wyłóż gołąbki z pokrojonymi pomidorkami, następnie kolejne warstwy gołąbków i pomidorków. Wlej 3/4 szklanki bulionu warzywnego, ułóż na gołąbkach koszyczki fenkułu oraz gałązki tymianku. Przykryj pozostałymi liśćmi i włóż do piekarnika z ustawioną opcją termoobieg na 35 minut. Po tym czasie ściągnij zewnętrzne liście i już w normalnym trybie (góra-dół) dopiecz gołąbki przez ok. 15 minut (sprawdź ich upieczenie nakłuwając gołąbek ostrym nożem).

Czytaj także

FLESZ: Ulice puste, parki pełne. Polacy jednak nie siedzą w domach

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3