Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania wegetariańskie. Gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą [PRZEPIS]

mad
Gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą to pomysł na nietypowy obiad.
Gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą to pomysł na nietypowy obiad. Fot. materiały prasowe
Pomysł na obiad: gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą. Szukasz nietypowych przepisów na obiad? Gołąbki bez mięsa to danie wegetariańskie, które posmakuje każdemu. Zobaczcie przepis!

Gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą – przepis. Uwielbiane przez wszystkich gołąbki, można przygotować zupełnie inaczej.

Składniki:

  • 12–15 dużych liści kapusty
  • 1 op. ryżu 4 kolory (np. Britta)
  • 1 szklanka suchej soczewicy (np. Halina)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropli tabasco (wg uznania)
  • 2–15 zblanszowanych liści pora (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 kg pomidorów koktajlowych
  • gałązki tymianku, koszyczki fenkułu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Soczewicę ugotuj dzień wcześniej według zaleceń producenta. Kapustę sparz we wrzątku, a następnie usuń zgrubienia.
Ugotuj ryż według wskazań producenta.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na największych oczkach. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na największych oczkach. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, chwilkę blanszuj, mieszając. Dodaj pieczarki i mieszając doprowadź do odparowania wody.
Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj tam także ugotowany ryż. Całość wymieszaj i dopraw.
Kolejne liście kapusty napełnij solidną porcją farszu i złóż kształtując gołąbki. Przydatny tu może być por, którym można owinąć gołąbki, jak paczuszki. Postępuj tak ze wszystkimi gołąbkami.
Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, na nie wyłóż gołąbki z pokrojonymi pomidorkami, następnie kolejne warstwy gołąbków i pomidorków. Wlej 3/4 szklanki bulionu warzywnego, ułóż na gołąbkach koszyczki fenkułu oraz gałązki tymianku. Przykryj pozostałymi liśćmi i włóż do piekarnika z ustawioną opcją termoobieg na 35 minut. Po tym czasie ściągnij zewnętrzne liście i już w normalnym trybie (góra-dół) dopiecz gołąbki przez ok. 15 minut (sprawdź ich upieczenie nakłuwając gołąbek ostrym nożem).

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska