Gołąbki z kolorowym ryżem i soczewicą – przepis. Uwielbiane przez wszystkich gołąbki, można przygotować zupełnie inaczej.
Składniki:
- 12–15 dużych liści kapusty
- 1 op. ryżu 4 kolory (np. Britta)
- 1 szklanka suchej soczewicy (np. Halina)
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- olej
- sól
- pieprz
- kilka kropli tabasco (wg uznania)
- 2–15 zblanszowanych liści pora (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 kg pomidorów koktajlowych
- gałązki tymianku, koszyczki fenkułu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Soczewicę ugotuj dzień wcześniej według zaleceń producenta. Kapustę sparz we wrzątku, a następnie usuń zgrubienia.
Ugotuj ryż według wskazań producenta.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na największych oczkach. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na największych oczkach. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, chwilkę blanszuj, mieszając. Dodaj pieczarki i mieszając doprowadź do odparowania wody.
Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj tam także ugotowany ryż. Całość wymieszaj i dopraw.
Kolejne liście kapusty napełnij solidną porcją farszu i złóż kształtując gołąbki. Przydatny tu może być por, którym można owinąć gołąbki, jak paczuszki. Postępuj tak ze wszystkimi gołąbkami.
Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, na nie wyłóż gołąbki z pokrojonymi pomidorkami, następnie kolejne warstwy gołąbków i pomidorków. Wlej 3/4 szklanki bulionu warzywnego, ułóż na gołąbkach koszyczki fenkułu oraz gałązki tymianku. Przykryj pozostałymi liśćmi i włóż do piekarnika z ustawioną opcją termoobieg na 35 minut. Po tym czasie ściągnij zewnętrzne liście i już w normalnym trybie (góra-dół) dopiecz gołąbki przez ok. 15 minut (sprawdź ich upieczenie nakłuwając gołąbek ostrym nożem).
- 15 pysznych dań z kapustą w roli głównej! Oto najlepsze przepisy naszych czytelników
- Soczewica. Zobacz co można z niej przygotować
- Zobacz TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki
- Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
- Dieta wegańska to królestwo warzyw i owoców
- Gołąbki po szykowsku Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Zobacz koniecznie!
