Gołąbki po szykowsku, kapusta z żeberkiem, kołacz, groch z kapustą, czy paszteciki po krasieńsku – miedzy innymi takich potraw można skosztować będąc w gminie Jodłownik.
A wszystko to za sprawą pań zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich. Na terenie gminy działa ich aż dziewięć - w Krasnem-Lasocicach, Pogorzanach, Wilkowisku, Sadku, Kostrzy, Szyku, Słupi, Mstowie oraz Jodłowniku.
Każde z kół może się pochwalić się tradycyjnymi potrawami, na które przepisy były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Panie nie raz zdobywały nagrody w różnych konkursach kulinarnych. Poniżej przepis na pyszne gołąbki po szykowsku.
Składniki
- 2 główki kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 80 dag ryżu (niegotowanego)
- 1/2 kg kiełbasy toruńskiej
- 25 dag boczku wędzonego
- świeża czerwona papryka
- duża marchewka
- duża pietruszka
- 4 średnie cebule
- 1/2 szklanki oleju
- pieprz, sól, wegeta
Wykonanie
Główki kapusty ugotować w posolonej wodzie. Kiełbasę, boczek, paprykę, cebulę, marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki należy wymieszać wraz z olejem i przyprawami. Dołożyć do tego mięso mielone i ryż. Ponownie wymieszać. Wymieszane składniki należy układać porcjami na liście kapusty i formować gołąbki.
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Na nich ułożyć gołąbki. Podlać olejem i postawić na małym ogniu. Gotować ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewać wodę. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Zobacz też:Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też:Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
Zobacz też:Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Zobacz też:Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też:Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Zobacz też:Regionalne przysmaki: chłodnik po sromowsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Zobacz też:Rozmowa z dietetyczką: dlaczego warto jeść zupy?
Źródło: Dzień Dobry TVN