https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dania z resztek: przednówkowy przysmak z ziemniaków, białego sera i kaszy [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Kościeliska
Przednówkowy przysmak Jagody Jabłońskiej.

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku zawiązało się w maju 2014 roku z inicjatywy Ewy Słodyczki. Początkowo działało jako nieformalna grupa kobiet przy Związku Podhalan.Po wielu wspólnie zorganizowanych imprezach, członkinie Koła podjęły decyzję o zarejestrowaniu grupy. Celem Koła jest przede wszystkim aktywizacja i promowanie kobiet z gminy Kościelisko w życiu społecznym, kulturalnym i gospodarczym; praca na rzecz integracji pokoleń oraz propagowanie i pielęgnacja tradycji regionalnych.

Składniki

  • resztki ugotowanych ziemniaków
  • biały ser
  • ugotowana kasza gryczana
  • cebula
  • natka pietruszki

Wykonanie
Zrobić masę z ziemniaków, sera i kaszy. Dodać cebulkę usmażoną na tłuszczu i natkę. Włożyć masę do foremki i zapiekać przez 20 min w temp. 170-180 stopni. Można podawać z sosem cebulowym.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska