Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami to propozycja małego „co nieco” naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 500 g mascarpone
- 400 g truskawek
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru (właściwie to ilość według uznania)
- 80 g herbatników
- mięta do przybrania
Wykonanie
Jajka umyć i przelać wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do misy miksera dać żółtka i cukier i ucierać do białości. Dodać mascarpone i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Do pucharków włożyć pokruszone herbatniki, następnie porcję kremu i umyte i pokrojone w cząstki truskawki. Przystroić listkami mięty.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?