Desery. Beza Pavlova ze śmietaną i owocami krok po kroku [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Beza Pavlova ze śmietaną i owocami. Zobaczcie przepis!
Beza Pavlova ze śmietaną i owocami. Zobaczcie przepis! Fot. Paweł Epler
Jak przygotować bezę idealną? Zdradza Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga kulinarnego „Lady Kitchen”.

Beza Pavlova - chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku, udekorowana bitą śmietaną i sezonowymi owocami – niebo w gębie! Deser ten powstał na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.

Składniki na bezę

  • 5 białek 
  • 250 g cukru drobnego (na jedno białko 50 g cukru) 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo 

  • śmietana kremówka 
  • łyżka cukru pudru 
  • dowolne owoce 

Wykonanie
Białka i cukier umieszczamy w rondelku i na średnim ogniu ogrzewamy do temperatury 55 stopni, cały czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Sprawdzimy to, wsadzając palce do rondelka i pocierając białko między palcami. Rondelek zestawiamy z ognia i studzimy.
Przestudzoną mieszankę ubijamy robotem na najwyższych obrotach. Masa ma być lśniąca i gładka. Pod koniec ubijania dodajemy przesianą łyżkę mąki ziemniaczanej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim formujemy bezę. I teraz zaczyna się test cierpliwości – suszenie bezy. 4 godziny – 110 stopni. Wierzcie mi, warto poczekać.
Podczas pieczenia spod bezy może wypłynąć złoty strumyk, to cukier.
Na przestudzoną bezę wykładamy ubitą śmietanę i dowolne owoce. Ja użyłam śmietany 30% (pół litra), dodając do niej łyżkę cukru pudru. Nie przesadźcie ze słodkością, bo już beza jest słodka. Mała rada – nie ubijajcie białek w miskach plastikowych. Na plastiku osadza się tłuszcz i utrudnia ubijanie i bardzo łatwo można zepsuć śmietanę. 

Boom na operacje plastyczne

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie