Keks inny niż wszystkie! Bez mąki, ale z kaszy jaglanej. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Anna Hoszowska.
Składniki
- 30 dag kaszy jaglanej
- 4 jaja
- szklanka cukru
- 30 dag masła
- 10 dag rodzynek
- 10 dag żurawiny suszonej
- szklanka orzechów włoskich
- 3 łyżki sezamu czarnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 krople olejku rumowego
- 70 gram czekolady gorzkiej
- 30 ml śmietanki 36 proc.
- masło do wysmarowania formy
- błyskawiczna kaszka kukurydziana
- kolorowa posypka
Wykonanie
Kaszę jaglaną zalać wodą, wypłukać a potem ugotować – proporcja kaszy do wody to mniej więcej 1:2. Kaszę przestudzić, a następnie wymieszać z rodzynkami, żurawiną, sezamem i grubo pokrojonymi orzechami. Dodać proszek do pieczenia, stopione masło i parę kropli olejku rumowego. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z kaszą. Powstałą masę przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszką kukurydzianą keksówki. Piec ok. godziny: najpierw przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, a potem przez 40 w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu poczekać, aby przestygło, a następnie jeszcze letnie ciasto wyjąć z formy. Czekoladę roztopić w śmietance i polać keks. Bardzo smaczne ciasto można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie wystudzone.
Zobacz koniecznie!
