Szybkie i smaczne ciasto z czereśniami. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mleka
- duże jajko
- 1/4 szklanki oleju
- czereśnie (ok. 100-150 g)
Wykonanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i kakao, dodajemy mleko, jajko oraz olej – dokładnie mieszamy.
Wrzucamy wydrylowane czereśnie, mieszamy, wylewamy do keksówki (ok. 25 cm) i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na ok. 55-65 minut ( do suchego patyczka ).
Gotowe posypujemy cukrem pudrem!

Wideo