Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta. Co jeść, a z czego lepiej zrezygnować? Oto 3 żywnościowe mity [PORADNIK]

mad
Obalamy najpopularniejsze mity żywieniowe!
Obalamy najpopularniejsze mity żywieniowe! materiały prasowe
Jeść po godzinie 20? Odstawić mięso? Czy ziemniaki i makaron są kaloryczne? Zobaczcie!

Żyjemy w czasach, w których dietetyczne mody pojawiają się jak grzyby po deszczu, a sklepowe półki aż uginają się od spożywczych nowinek. W gąszczu tych pokus i pogonią za upragnioną sylwetką czy po prostu dobrym samopoczuciem, jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Jak nie dać się nabić w przysłowiową butelkę i nie zatracić zdrowego rozsądku? Poznajcie trzy żywnościowe mity, w które wierzy niejeden z nas.

MIT: Nie jedz wieczorami, a szczupłą sylwetkę masz jak w banku

Jeśli do tej pory żyłaś w przekonaniu, że jedzenie po godzinie 20 to największy żywnościowy grzech przeciwko wymarzonej figurze, jesteś w błędzie. Kolacja jest jak najbardziej wskazana, ważne by zadbać o bilans kaloryczny i jego umiejętne rozłożenie w ciągu doby.
Wieczorny posiłek na pewno nam nie zaszkodzi, ba, jeśli trenujemy o późniejszej porze, wręcz nie możemy o nim zapomnieć. Wybierajmy jednak produkty lekkostrawne, które dodatkowo nie obciążą organizmu na noc. Dobrym rozwiązaniem będzie chudy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem czy ogórkiem.
Osobom aktywnym polecamy natomiast jogurt o wysokiej zawartości białka z dodatkiem np. suszonych warzyw.

Dieta. Co jeść, a z czego lepiej zrezygnować? Oto 3 żywnościowe mity [PORADNIK]

MIT: Szukasz wartościowego produktu – odstaw mięso

Ile ta teoria ma wspólnego z prawdą? W rzeczywistości bardzo niewiele, gdyż zdrowa i racjonalna dieta uwzględnia wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu i zaspokojenia potrzeb żywnościowych. Jak podkreśla Monika Berger, ekspert z firmy Berger, kluczem jest wsłuchanie się w potrzeby własnego ciała i zachowanie proporcji.
– Mięso jest łatwo dostępnym źródłem pełnowartościowego białka, które z kolei stanowi fundament budulcowy naszego organizmu. Dlatego też dietetycy zalecają, by było ono elementem zbilansowanej diety. Dbając o sylwetkę wybierajmy po prostu to o niskiej zawartości tłuszczu. Pamiętajmy też, że optymalna dieta musi być ustalana indywidualnie – inne potrzeby żywnościowe ma młody człowiek, inne senior, a jeszcze inne osoby aktywne fizycznie – dodaje ekspert.

Dieta. Co jeść, a z czego lepiej zrezygnować? Oto 3 żywnościowe mity [PORADNIK]

MIT: To ziemniaki i makaron tuczą

W spożywaniu wszystkich produktów powinniśmy zachować umiar. Ziemniaki czy makaron same
w sobie nie zrobią nam krzywdy, jeśli tylko nie będziemy ich jeść codziennie, a do tego zadbamy o ich umiejętne wkomponowanie w menu.
Produkty te, jako źródło potrzebnych węglowodanów i energii, powinny być ujęte przy tworzeniu zbilansowanej diety. Z pewnością nie pomoże jednak, gdy ziemniaki zestawimy ze skwarkami, a makaron polejemy tłustym sosem. Miejmy się na baczności ze zwodniczymi dodatkami, bo często to one są źródłem naszych bolączek w osiągnięciu wymarzonej figury.

Zobacz też:
Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też:
Rozmowa z dietetykiem. Dlaczego warto jeść zupy?

Zobacz też:
Sok pomidorowy – właściwości, kalorie, składniki odżywcze

Zobacz też:
Produkty BIO - co warto wiedzieć o żywności bez sztucznych nawozów

Zobacz też:

Dorota Sokół, dietetyczka: Nie samym mięsem człowiek żyje.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska