Potrawy konkursowe to m.in. podpłomyki, za które Koło Gospodyń Wiejskich z Minogi otrzymało I miejsce.
- Wielu z nas pamięta z dzieciństwa, jak mama piekła chleb, a dzieci czekały, żeby z tego chlebowego ciasta zrobiła cienkie placki polane śmietaną z cukrem i upiekła razem z chlebem. Do tego dostawało się szklankę mleka. To był smak - mówi Regina Osak, przewodnicząca KGW Minoga.
Dni Skały 2018. Święto miasta z pokazami judoków i małych ba...
Drugie miejsce zdobyły KGW Maszyce za kapustę parzybrodę. Przyznano też dwa równorzędne trzecie miejsca, otrzymały je: KGW Barbarka za naleśniki z serem i kompot z rabarbaru oraz KGW Skała za piszcz cielęcy i kluski polone.
- Piszcz to potrawa z podrobów cielęcych. W czasach naszego dzieciństwa było skromnie, mięso się sprzedawało, a podroby zostawały w domu - przypomina Danuta Trzcionka, przewodnicząca KGW Skała.
Podczas jarmarku za przygotowanie stoiska nawiązującego do starej chaty nagrodzone zostały gospodynie ze Skały, a za stroje przypominające lata dwudzieste minionego wieku wyróżniono gospodynie z Nowej Wsi.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/dziennipolski