https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dolina Słomki pokazała wielkanocne zwyczaje „W Zielonym Gaju”

Krystyna Trzupek
Dolina Słomki pokazała wielkanocne zwyczaje „W Zielonym Gaju”
Dolina Słomki pokazała wielkanocne zwyczaje „W Zielonym Gaju” Izabela Hejmej
Zwyczaje wielkanocne z dawnej limanowskiej wsi przypomniał Zespół Regionalny ,,Dolina Słomki” podczas nagrania u Agaty i Krzysztofa Kwitów w Jastrzębiu.

Zespół „Dolina Słomki” ze Stronia od paru lat przygotowuje inscenizacje starych obyczajów na Limanowszczyźnie. Tym razem postanowił pokazać w gospodarstwie agroturystycznym „W Zielonym Gaju”, jak kiedyś obchodzono Wielkanoc. Zbliżające się święta obfitują w tradycje ludowe, z których część jest wciąż kultywowana, a część zanika.

Dawniej palmy robiono samodzielnie z wierzbowych gałązek i bukszpanu. Dekorowano bogato kolorowymi kwiatami z bibuły oraz wstążkami. Z poświęconych gałązek robiono krzyżyki i wtykano w pole, by chroniły przed gradobiciem i zapewniały urodzaj.

Wielka Sobota to tradycyjnie święcenie pokarmów. Zawartość święconki zależała od regionu. Nie mogło jednak zabraknąć: jajek, chleba, kiełbasy, soli, baranka, chrzanu, czy kawałka domowego ciasta.

W tradycji ludowej drugi dzień świąt Wielkiej Nocy jest zwany lanym poniedziałkiem lub śmigusem-dyngusem. Dawniej wierzono, że im mocniej została oblana panna, tym ma ona większe szanse na rychłe zamążpójście. Był to dzień pełen śmiechu, psot i dokazywania. Drugi dzień świąt to również tradycyjne odwiedziny i świętowanie w rodzinnym gronie.

Jarmark Wielkanocny w Miasteczku Galicyjskim. Czuć atmosferę świąt

od 16 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska