Lokalne targowiska od miesiąca przeżywają zatrzęsienie truskawek – podobno pochodzących z polskich upraw. Jednak nasz klimat jaki jest każdy widzi, zatem skąd pewność, że te pierwsze truskawki faktycznie były i są polskie?
Producenci żywności pochodzenia roślinnego zobowiązani są przepisami prawa do rejestracji działalności w instytucjach nadzorujących. Pozwala to na identyfikację pochodzenia płodów rolnych. Stosowane obecnie w Polsce technologie uprawy w gruncie i pod osłonami oraz odpowiedni dobór odmian umożliwiają znaczne przyspieszenie oraz wydłużenie okresu zbioru truskawek. Dlatego też polskie truskawki mogą być dostępne od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Sezon dopiero co ruszył, a już gdzieniegdzie ceny owoców spadły nawet do 10-12 złotych za kg. Zdaniem specjalistów to cena bardzo niska, która dla wielu polskich plantatorów może okazać się kwotą poniżej opłacalności. Do tego dochodzą konkurencyjnie tanie owoce importowane z Hiszpanii czy Afryki. Jak się Pan zapatruje na tę sytuację?
Wraz ze wzrostem temperatury zwiększa się ilość owoców truskawek na rynku, co wpływa na obniżanie ich ceny. To z kolei może powodować niższą opłacalność produkcji, szczególnie w przypadku wysokonakładowych technologii uprawy. Jest to zjawisko stale występujące na rynku owoców miękkich, z którym muszą mierzyć się producenci.
Bardzo często spotykam się z tym, że konsumenci boją się kupować i jeść truskawki z placów targowych z obawy przed stosowaną chemią. Jaką ochronę biologiczną stosuje się obecnie na plony? Czy te środki ochrony roślin są groźne dla człowieka?
Podstawową zasadą produkcji żywności jest to, aby była ona bezpieczna dla zdrowia i życia konsumentów. Na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością muszą być spełnione określone przepisami wymagania. Nad bezpieczeństwem stosowania środków ochrony roślin czuwają powołane do tego instytucje, które kontrolują prawidłowość stosowania pestycydów oraz badają pozostałości substancji aktywnych w owocach. W świetle założeń Europejskiego Zielonego Ładu i rosnącej świadomości konsumentów polscy producenci coraz częściej stosują biologiczną ochronę roślin opartą na żywych organizmach i substancjach pochodzenia naturalnego. Pozwala to na ograniczenie lub eliminację pozostałości substancji czynnych w owocach.
Jak na roślinę wieloletnią, truskawka jest owocem bardzo wymagającym pod względem podłoża, ale i warunków atmosferycznych. Gdzie możemy ją uprawiać i jak przygotować pod plantację, często spotykaną w Małopolsce ciężką, gliniastą glebę?
Truskawki najlepiej rosną na glebach piaszczysto-gliniastych, przewiewnych i żyznych. Na innych stanowiskach zalecana jest poprawa warunków glebowych poprzez stosowanie przedplonów i nawożenia organicznego. Alternatywę stanowią coraz częściej nowoczesne bezglebowe technologie uprawy truskawki z wykorzystaniem włókien kokosowych, torfu i węgla brunatnego.
Obecnie w Polsce mamy 43 odmiany truskawek. Czym kierować się przy wyborze konkretnej odmiany?
Wybór odmiany zależy głównie od planowanego kierunku wykorzystania owoców (truskawki deserowe lub do przetwórstwa). To z kolei determinuje wybór odmiany pod kątem pory dojrzewania, podatności na uszkodzenia mrozowe oraz odporności na choroby i szkodniki. Plantacje należy zakładać tylko ze zdrowych sadzonek, spełniających normy jakościowe, pochodzących z licencjonowanych mateczników. Kwalifikowany materiał rozmnożeniowy daje szanse na uzyskanie wysokiej jakości plonu.
Sprawdź zanim wyjedziesz za granicę do pracy

- Najlepsze punkty widokowe na Tatry. TOP 10 miejsc, które Cię zachwycą!
- Nowa Huta to nie tylko aleja Róż. Tajemnicze rejony dzielnicy dobre na wyprawę
- Budowa Północnej Obwodnicy Krakowa z drona. Widać asfalt, tunele, wiadukty. Sporo!
- Kraków lat 70. Matura pod portretem Gomułki i pierwsze w mieście przejście podziemne
- Nowy sezon na zamku w Dobczycach rozpoczęty. Te atrakcje przyciągają turystów!