Domowe drożdżówki – przepisy naszych Czytelników. Świeża, pachnąca i pulchna drożdżówka to niebo w gębie! Pamiętajmy też, że drożdże nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności - i zimą - warto zadbać o to, aby na stałe zagościły w naszym menu! Mikroelementy takie jak chrom i selen, a przede wszystkim witaminy z grupy B to bogactwa, których dostarczą nam drożdże! Zróbmy więc pyszne, pachnące drożdżówki!
Domowe drożdżówki z serem od Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki na zaczyn
- 20 gram świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie. Drożdże, mąkę i cukier rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min).
Składniki na ciasto drożdżowe
- zaczyn drożdżowy
- 250 gr mąki pszennej
- 40 gr bardzo miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko (rozmiar L)
- 2/3 szklanki mleka (2%)
Składniki na masę serową
- 250 gr twarogu półtłustego
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko (białko zachować do smarowania drożdżówek)
Wykonanie drożdżówek
Mleko wymieszać z cukrem, miodem i jajkiem. W misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mleko, wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Kiedy ciasto się wymiesza, kawałkami dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiać. Wyrabiać przez ok. 10 min na średnich obrotach miksera, ciasto będzie klejące.

Następnie misę przykryć folią spożywczą w odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (najlepiej drewnianą).
Będzie dość luźne, ale nie klejące. Ciasto kilka razy zagnieść, zrobić to dość delikatnie. Uformować kulę, podzielić ją na 8 większych lub 16 mniejszych kawałków.
Uformować z nich drożdżówki lekko spłaszczając.
Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do podrośnięcia. W każdej drożdżówce zrobić dołek, najlepiej przy pomocy dna kieliszka zanurzonego w mące (ciasto nie będzie się przyklejało do szkła). Kieliszkiem wyciąć dołek w cieście. Do każdego dołka włożyć łyżeczkę masy serowej. Posmarować spienionym białkiem.
Drożdżówki piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez ok. 12-14 min, powinny być ciemnozłote. Wystudzić na kuchennej kratce. Ciepłe można polukrować, zimne oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Masa. Wszystkie składniki masy umieścić w misce, dokładnie wymieszać.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Drożdżowe bułki paryskie z jabłkiem [PRZEPIS]
Składniki na ciasto drożdżowe
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- pół szklanki cukru (ok. 100 g)
- jajko
- 50 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Składniki na masę jabłkową do drożdżówek
- 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
- 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- łyżka masła
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Składniki na wykończenie drożdżówek
- żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
- lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie drożdżówek
Ciasto. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka (nie gorącego), dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. ciasto stanie się śliskie i błyszczące. Pozostawić w misce (przykryć ściereczką), aż do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Masa jabłkowa. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego pokrojone jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać około 5 minut, następnie dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje (ogień nie może być zbyt duży, bo masa się przypali).
Formowanie bułeczek:

Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć je pod bułeczkę).
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć do lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne.
Przepis Anny Cyganik-Idęć, autorki bloga Mania Wypiekania

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką [PRZEPIS]
Składniki
- 250 g mąki + 3 łyżki do kruszonki
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżeczki cukru + 2 łyżki do kruszonki
- 1 jajko + 1 białko do posmarowania drożdżówek
- 30 g masła + łyżka do podsmażenia jabłek
- 3-4 jabłka
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
W misce wymieszać pokruszone drożdże, mleko i 3 łyżeczki cukru. Wymieszać i poczekać aż wyrośnie.
Do dużej miski wsypać mąkę, olej, jajko i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić i odłożyć na godzinę.
W międzyczasie pokroić jabłka w kostkę, posypać cynamonem i podsmażyć na maśle. Zrobić też kruszonkę, mieszając wszystkie podane składniki.
Gdy ciasto wyrośnie uformować drożdżówki i zrobić wgłębienie na jabłka.
Bułeczki posmarować białkiem i posypać kruszonką. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Przepis Aleksandry Faiks

Domowe drożdżówki z serem z suszonymi drożdżami [PRZEPIS]
Składniki
- 700 g mąki pszennej (może być ciut więcej – ok. kilograma)
- 1,5 opakowania suszonych drożdży (około 11 g)
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 200 g masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g sera białego zmielonego 2 razy lub gotowego na sernik
- rodzynki namoczone w herbacie i odcedzone (około 5 łyżek)
- 4 łyżki cukru pudru
- nasiona z jednej laski wanilii
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
Wykonanie
W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Uwaga, trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło. Do dużej miski wbić 4 jajka, dodać cukier brązowy, ekstrakt lub cukier wanilinowy i mikserem ubić na puszystą masę. Dodać do tego lekko ciepłe mleko z masłem i drożdże suszone. Połączyć wszystko mikserem. Dosypać partiami mąkę i na początku wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Jak ciasto będzie klejącą się i w miarę zwartą kulą, przełożyć je na mocno podsypany mąką blat, oprószyć dodatkowo wierzch i zacząć wyrabiać. Jak będzie zwartą kulką, przełożyć go do miski i przykryć ściereczką.
Zostawić na 2 godziny, żeby wyrosło. W międzyczasie wymieszać ser, rodzynki i cukier puder na masę. Rodzynki można pominąć. Po tym czasie, ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 2 cm. Szklanką wykroić koła, wypukłą stroną łyżeczki zrobić delikatne wgłębienie pośrodku koła i w to miejsce włożyć ser. Drożdżówki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Brzegi ciasta posmarować jajkiem z mlekiem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą złote.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen
