Rogaliki drożdżowe z marmoladą - przepis. Nie ma nic lepszego niż zapach drożdżowego ciasta, które unosi się po całym domu. Proponujemy zrobić rogaliki drożdżowe takie jak u babci. Słodkie rogaliki z Pozowic – to jedne z wielu pyszności, którymi robią na co dzień gospodynie z gminy Skawina.
Rogaliki drożdżowe z marmoladą [PRZEPIS]
Składniki:
- 0,7 dag drożdży
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- twarda marmolada
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić z cukrem i zarobić z mąką, jajkami oraz margaryną. Następnie wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę i zanurzamy na 1 godzinę w wodzie. Po godzinie z ciasta formujemy rogaliki i nadziewamy marmoladą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

Wideo