Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe gofry. Trzy pomysły na pyszne gofry [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne domowe gofry!
Zobaczcie przepisy na pyszne domowe gofry!
Gofry to wyśmienity deser, który kojarzy się ze smakami lata i wakacjami nad morzem. Spacerując po promenadzie, ciężko odmówić sobie takich pyszności w klasycznej odsłonie, czyli z dodatkiem świeżych owoców i bitej śmietany. Chrupiące i złociste ciasto wręcz rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. A gdyby tak ten nadmorski rarytas przygotować w domowym zaciszu i cieszyć się latem, niekoniecznie wyjeżdżając nad morze? Zobaczcie przepisy!

Gofry – przepisy. Słodka pokusa jest na wyciągnięcie ręki. Aby poczuć się jak w nadmorskim kurorcie, nie musisz wcale wyjeżdżać nad morze! Wystarczy, że przygotujesz wakacyjne słodkości w domu. Masz ochotę na deser gofrowy? Do dzieła!

Domowe gofry. Trzy pomysły na pyszne gofry [PRZEPISY]

Gofry: wafle gdańskie z konfiturą [PRZEPIS]

Ciasto:

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej Delecta
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • olej ryżowy do posmarowania gofrownicy


Konfitura:

  • 200 g truskawek lub wiśni
  • 10 g miodu

Wykonanie
Wafle gdańskie to idealny deser dla miłośników bardziej klasycznej wersji gofra, polanego pyszną konfiturą. Kto by się nie skusił?
Aby przygotować wafle, należy wsypać do wysokiego naczynia żółtka, mleko, śmietanę oraz miód i dokładnie wymieszać. Następnie ubijamy białka i łączymy razem z ciastem. Kiedy ciasto jest już gotowe, rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy masę. Pieczemy około 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni i będzie z łatwością odchodzić od gofrownicy. Teraz możemy zabrać się za truskawki (lub wiśnie), które zagotowujemy na wolnym ogniu, do momentu ich zgęstnienia. Jeśli konfitura wydaje nam się mało słodka, możemy dodać miód według uznania. Kiedy nasza konfitura domowej roboty jest już gotowa, możemy ją nałożyć na chrupiące i ciepłe wafle.

Domowe gofry. Trzy pomysły na pyszne gofry [PRZEPISY]

Gofry: wafle gdańskie z owocami leśnymi w żelu [PRZEPIS]

Na frużelinę:

  • 250 g owoców (wiśnie, jagody, maliny, truskawki)
  • 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Wykonanie
W tym przypadku zamiast konfitury robimy owoce w żelu, które idealnie skomponują się z naszymi goframi! Przepis na same gofry jak powyżej.
Na początku zalewamy żelatynę 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie zabieramy się za owoce, mieszamy je cukrem w rondlu i stawiamy na średnim ogniu, podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Gotową, rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kiedy frużelina będzie miała już konsystencję żelu, nie pozostaje nam nic innego jak ją ostudzić i przelać do słoika. Po cierpliwym odczekaniu mikstura będzie gotowa do położenie jej na gofrach i delektowania się smakiem!

Domowe gofry. Trzy pomysły na pyszne gofry [PRZEPISY]

Tort gofrowy z kremem [PRZEPIS]

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
szczypta soli
6 łyżeczek cukru pudru lub kryształu
1 łyżka cukru z wanilią Delecta
4 jaja
2/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
2 i 1/2 szklanki mleka

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%
250 g naturalnego jogurtu
4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • truskawki
  • jagody
  • mięta

Wykonanie
Tort gofrowy świetnie sprawdzi się jako deser na letnie spotkanie w gronie znajomych. Z pewnością wszystkim będzie smakował, bo kto nie lubi tortów i gofrów?
Na początek wsypujemy wszystkie suche składniki do miski i mieszamy. Dodajemy do nich jajka, olej oraz mleko i miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę. Kiedy będzie już w pełni nagrzana, nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy masę po całej powierzchni. Gofry pieczemy przez około 3-3,5 minuty (lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy). Po ich upieczeniu, kładziemy je na metalową kratkę, aby były chrupkie. Każde piętro tortu powinno składać się z 4 gofrów (z podanych składników powinno ich wyjść 12). Następnie przyrządzamy krem. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia na 10 minut. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu i mieszamy, by ją zahartować i zapobiec zwarzeniu. Kiedy żelatyna jest już gotowa, dodajemy ją do pozostałego jogurtu i mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt z żelatyną i mieszamy łyżką. Gdy krem mamy już gotowy, przekładamy nim gofry, a samą górę dekorujemy owocami sezonowymi. Ilość i wybór owoców jest dowolna, ale im więcej tym lepiej!

Zobacz koniecznie:

Zobaczcie TOP 10 przepisów na serniki naszych Czytelników:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

FLESZ - Pszczoły wymierają, grozi nam głód

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska