Domowe masło orzechowe z nerkowców – przepis. Takie masło jest proste do zrobienia! Ponadto dzięki drobnym dodatkom możesz modyfikować jego smak w dowolny sposób! Pamiętajmy też, że jednym z wielu zalet, jakie mają w sobie orzechy nerkowca, to niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą je jeść diabetycy. Dodatkowo orzechy nerkowca są źródłem potasu i witamin z grupy B. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale też jako dodatek do sałatek oraz dań głównych np. w kuchni azjatyckiej.
Masło orzechowe z nerkowców z dodatkiem chilli [PRZEPIS]
Składniki do przygotowania małego słoiczka
- 200 g orzechów nerkowca z linii Bakal Naturalnie,
- sól himalajska
- suszona papryczka chilli
Wykonanie:
Do blendera wrzuć orzechy nerkowca i zacznij je rozdrabniać, przez ok 2 minuty. Pamiętaj, żeby wykonywać tę czynność z przerwami, żeby nie spalić blendera. Miksuj orzechy do tego momentu, aż masa będzie kremowa.
Do masy dodaj stopniowo sól, a następnie chilli.
Masło przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Smacznego!
