Domowe pieczywo. Ciepła, pachnąca bułka na śniadanie? Nic prostszego. Zobaczcie szybki przepis na bułeczki śniadaniowe naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty.
Składniki na ok. 15 bułeczek
- 0,5 kg mąki tortowej
- 5 dag drożdży
- 1 jajko
- 0,5 kostki margaryny
- 250 ml mleka
- sól, cukier
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i zalać 1 łyżką mleka. Dodać troszeczkę mąki i wymieszać. Odstawić. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, 1 łyżkę cukru i jajko. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać dalej aż składniki dobrze się połączą (można do tego celu użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż dwukrotnie powiększy objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, pokroić na porcje i nadać kształt bułeczkom.
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Bułeczki można nadziać np marmoladą, białym serem lub owocami. Doskonale jednak smakują również bez nadzienia.
Zobacz koniecznie!
