https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pieczywo. Szybkie domowe bułki drożdżowe [PRZEPIS]

mad
Pyszne domowe bułki drożdżowe.
Pyszne domowe bułki drożdżowe. Fot. Katarzyna Skuta
Przepis na szybkie bułki domowe. Drożdżowe bułki domowe robi się błyskawicznie. Smakują wyśmienicie. Zobaczcie przepis!

Domowe pieczywo. Ciepła, pachnąca bułka na śniadanie? Nic prostszego. Zobaczcie szybki przepis na bułeczki śniadaniowe naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty.

Składniki na ok. 15 bułeczek 

  • 0,5 kg mąki tortowej 
  • 5 dag drożdży 
  • 1 jajko 
  • 0,5 kostki margaryny 
  • 250 ml mleka 
  • sól, cukier 

Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i zalać 1 łyżką mleka. Dodać troszeczkę mąki i wymieszać. Odstawić. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, 1 łyżkę cukru i jajko. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać dalej aż składniki dobrze się połączą (można do tego celu użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż dwukrotnie powiększy objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, pokroić na porcje i nadać kształt bułeczkom. 
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. 
Bułeczki można nadziać np marmoladą, białym serem lub owocami. Doskonale jednak smakują również bez nadzienia. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 9

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pani Kuleczka

W czasie pandemii nauczyłam się nie tylko piec pieczywo, ale robić też...własne masło. Znalazłam taki przepis: https://expressilustrowany.pl/jak-zrobic-domowe-maslo-przepis-jest-bajecznie-prosty/ar/c6-14616193

R
Romsem
23 stycznia, 16:05, Ekoeko:

I bardzo " zdrowe" maka z pszenicy co Randapem była spryskana. I margaryna czyli przetworzone twór zamiast masła. Życzę smacznego i zdrowych jelit A przy tym z pewnością zero chorób auto......Odpornosc będzie mega extra. Reklamujcie dalej takie wypieki i jeszcze z toną cukru najlepiej.

A Ty wędlinę to z czym żresz z liściem rabarbaru? Jacy się wszyscy kuźwa porobili ekologiczni.

G
Gość

Wg niektórych nic nie powinniśmy jesc. A przeciez takie bułeczki - jeszcze z domowym nadzieniem nie zawieraja:

Polepszaczy

Emugulatorow

Syropu glukozowego

Barwników

Wiadomo można sie doczepic margaryny, ale na taką ilość pozostałych składników to i tak jest nie wiele.

A maslo tez do końca nie jest idealne chyba że domowe.

G
Gosc
22 stycznia, 19:30, Joosefina:

Margaryna?!Fuuuj!

Ja [wulgaryzm]e kazdy ma jakies ale ale jak gowna mrozone kupuna w marketach to zdrowo.

E
Ekoeko

I bardzo " zdrowe" maka z pszenicy co Randapem była spryskana. I margaryna czyli przetworzone twór zamiast masła. Życzę smacznego i zdrowych jelit A przy tym z pewnością zero chorób auto......Odpornosc będzie mega extra. Reklamujcie dalej takie wypieki i jeszcze z toną cukru najlepiej.

G
Gość
22 stycznia, 19:48, Elka:

Bomba cukrowa

?

G
Gość
22 stycznia, 19:30, Joosefina:

Margaryna?!Fuuuj!

Lepsze sie w sklepie kupuje !!!!!!

E
Elka

Bomba cukrowa

J
Joosefina

Margaryna?!Fuuuj!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska