Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy chleb z suszonymi śliwkami na święta [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowy chleb z suszonymi śliwkami na święta. Zobaczcie przepis!
Domowy chleb z suszonymi śliwkami na święta. Zobaczcie przepis! Fot. Justyna Dragan
Przepis na przepyszny chleb z suszonymi śliwkami. W sam raz na świąteczny stół!

Święta to wspaniały czas, w którym szczególnie lubimy rozpieszczać naszych najbliższych. W tym roku zaskocz swoich przyjaciół i rodzinę podając im świeży, pachnący chleb, który możecie sami przygotować. Przedstawiamy Wam przepis na przepyszny, chleb z suszonymi śliwkami. Niepowtarzalny smak oraz charakter tego wypieku nadadzą suszone śliwki z linii Bakal Soft, które swoją delikatność zawdzięczają specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki temu oszczędzamy czas i nie musimy ich namaczać przed dodaniem.

Świąteczny chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami [PRZEPIS]

Świąteczny chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami.
Świąteczny chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami. Fot. Justyna Dragan

SKŁADNIKI: (na jeden bochenek)

Dokarmienie zakwasu:

  • 40 g starteru zakwasu z lodówki („uśpionego”). Przepis na zakwas znajdziesz TU
  • 80 g wody
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 40 g mąki pszennej chlebowej typ 750

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 12 g soli
  • 160 g aktywnego dokarmionego zakwasu (patrz wyżej)
  • 280 ml wody
  • 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu
  • 100 g suszonych śliwek Soft Bakal
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego Bakal, prażonego
  • 1 łyżka orzechów włoskich Bakal, prażonych
  • 1 łyżka orzechów laskowych Bakal, prażonych
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka mielonego kminku

Dodatkowo:

  • 2 łyżki słonecznika do posypania Bakal Naturalnie
  • odrobina masła/oliwy z oliwek i mąki pełnoziarnistej do przygotowania keksówki

PRZYGOTOWANIE:
Dokarmienie zakwasu: uśpiony zakwas z lodówki wymieszać z wodą i mąkami w wysokim naczyniu. Nakryć folią spożywczą, ponakłuwać i pozostawić, aż zakwas co najmniej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Czas będzie się różnić w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu i mocy Waszego zakwasu. U mnie trwało to około 6 godzin.

Ciasto: Odważyć 160 g dokarmionego aktywnego zakwasu. Pozostałe 40 g schować ponownie do lodówki- posłuży do kolejnego pieczenia chleba. Odważony zakwas wymieszać z wodą i syropem trzcinowym, następnie dodać wszystkie mąki, ziarna, przyprawy i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Całość dokładnie wymieszać dłonią (ciasto będzie klejące i gęste). Umyć dłonie i wilgotnymi przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 10x20 cm (lub nieco większej) wysmarowanej masłem/oliwą i dokładnie obsypanej mąką pełnoziarnistą. Wierzch wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką, posypać dodatkowym nieprażonym słonecznikiem (2 łyżki). Keksówkę z ciastem pozostawić do wyrastania na kilka godzin, aż chleb urośnie po same brzegi formy (potrwa to 6-10 godzin, w zależności od temperatury i mocy zakwasu).

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez około 45 minut do mocnego zarumienienia. Pierwsze 20 minut należy piec w zaparowanym piekarniku, umieszczając obok chleba, np. blaszkę z gorącą wodą. Gdyby chleb w końcowej fazie pieczenia za mocno się przypiekał, można na ostatnie 10 minut nakryć keksówkę kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu od razu ostrożnie wyjąć chleb z formy i przenieść na kratkę w celu odparowania. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
Zdjęcia i przepis Justyny Dragan

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska