Zakwas do chleba – jak zrobić? To proste!
Chleb pieczony na zakwasie jest przede wszystkim zdrowy! Długo utrzymuje świeżość i pulchność. Wartości prozdrowotne pieczywa pieczonego na zakwasie, opartego o naturalne procesy fermentacji, potwierdzają badania w wielu instytucjach naukowych na świecie. Zakwas możemy z powodzeniem przygotować w domu.
Na początek przygotować słoik. Do słoika wsypać tyle samo mąki żytniej i przegotowanej wody, np. 4 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i odstawić w ciepłe miejsce. Najlepiej hodować zakwas w temperaturze 20-25 stopni. Uważać na przeciągi! W niżej temperaturze proces fermentacji będzie się wydłużał.
Na drugi dzień trzeba zakwas „dokarmić”. W tym celu do tej „papki” należy dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Wymieszać i ostawić. Czynność powtarzać przez pięć dni. Po około trzech dniach na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki powietrza i będzie czuć coraz wyraźniej „kwaśny” zapach. Tak ma być! Po pięciu dniach zakwas na chleb jest gotowy!
Jak zrobić chleb na takim zakwasie?
Składniki na chleb (dzień pierwszy)
- 45 dag zakwasu
- 75 dag mąki pszennej
- 750 ml wody
- kminek
Składniki na chleb (dzień drugi)
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki żytniej
- 120 ml wody
- 2 łyżki soli
- 1/2 kostki drożdży
- do wyboru – słonecznik, czarnuszka, sezam
Wykonanie
W pierwszy dzień wziąć 45 dag zakwasu, 75 dag mąki pszennej, 750 ml wody, kminek. Zamieszać, odstawić na 12 godzin. Następnego dnia dodać 50 dag mąki pszennej, 25 dag mąki żytnej oraz ok. 120 ml wody, 2 łyżki soli, pół kostki drożdży i – do wyboru – ziarna słonecznika, czarnuszki lub sezamu. Wyrobić mikserem, przełożyć do trzech brytfanek wysmarowanych tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Górę spryskać wodą, żeby skóra była chrupiąca. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 170. Piec ok. 50 minut.
Zobacz koniecznie!
