Dzień Babci i Dziadka 2020. Wyjątkowy prezent na dzień babci i dziadka: wspólny obiad. Co podać, by smakowało? [PRZEPISY]

mad
Pamiętacie jeszcze dania przygotowywane przez babcię? Na Dzień Babci i Dziadka spraw dziadkom wyjątkowy prezent i zrób obiad, przy którym powrócicie do smaków dzieciństwa. fot. pixabay
Dzień Babci i Dziadka 2020 tuż-tuż, bo już 21 i 22 stycznia. Może zamiast kolejnego kwiatka czy książki, warto przygotować rodzinny obiad z tej okazji? Co podać babciom i dziadkom, by im smakowało? Zobaczcie nasze propozycje.

Wyjątkowy prezent na Dzień Babci i Dziadka. Spraw radość swoim dziadkom i przygotuj dla nich wyśmienity obiad! Taki wyjątkowy prezent na długo pozostanie im w pamięci. Co podać na obiad? Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferują nasi najbliżsi, ale klasyczne, proste dania zawsze się sprawdzą! Często i my wracamy do smaków naszego dzieciństwa, więc proste potrawy, które kiedyś przygotowywały dla nas nasze babcie będą strzałem w dziesiątkę! Zobaczcie nasze propozycje na wyjątkowe dania na Dzień Babci i Dziadka!

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną.
Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną

Składniki

  • 200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
  • 250 ml zakwasu na barszcz biały
  • 100 ml śmietany
  • 6 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • sól, pieprz

Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.
Przepis naszej Czytelniczki Patrycji-Fudalewskiej-Jasińskiej

Drożdżowe, babcine kapuśniaczki.
Drożdżowe, babcine kapuśniaczki. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Drożdżowe, babcine kapuśniaczki

Składniki na farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki palmy
  • 200 gr śmietany kwaśnej 18%
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam

Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.
Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.
Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Tradycyjna kaczka z jabłkami.
Tradycyjna kaczka z jabłkami. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Tradycyjna kaczka z jabłkami

Składniki

  • kaczka
  • ok. 5-6 jabłek
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki majeranku
  • ostra papryka
  • sól, pieprz i przyprawy, które lubimy

Wykonanie
Zrobić marynatę z miodu, octu, oleju, majeranku, papryki i przypraw. Natrzeć dokładnie marynatą od zewnątrz i wewnątrz kaczkę, obsypać wierzch przyprawami i odstawić na jakiś czas.
2-3 jabłka pokroić na ćwiartki , posypać majerankiem i włożyć do środka kaczki, spiąć i piec kaczkę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, obracając chociaż raz w trakcie pieczenia oraz polewać sosem, który się wytworzy. Pod koniec pieczenia 3 jabłka wbić dekoracyjnie do kaczki wykałaczkami i dopiec, aż będą miękkie.
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem.
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem. Fot. archiwum

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Składniki

  • 1 duża kapusta 
  • 2  kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki) 
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 woreczki ryżu (po 100 gram
  • 2 woreczki kaszy mazurskiej  
  • 5 łyżki oleju
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy

 
Składniki na sos 

  • 1 litr wody 
  • 1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory 
  • 5 łyżek śmietany 18% 
  • 3 łyżki mąki pszennej  
  • natka  pietruszki 
  • 2 kostki rosołowe

 
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę,  ryż i kaszę. Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać. 
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.  
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru. 
Gotowe gołąbki polać sosem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem.
Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem. Fot. Violetta Grzelka

Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem

Składniki dla 2-3 osób

  • 1/2 kg białego sera półtłustego
  • 2 jaja
  • 1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub  1 kubek mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżeczki bułki tartej
  • cukier puder lub krystaliczny do posypania
  • sól do wrzątku

Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać.
Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia  gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć  kluseczki na inny półmisek, polać  je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.
Przepis Violetty Grzelki

Tradycyjne racuchy z jabłkami.
Tradycyjne racuchy z jabłkami. Fot. archiwum

Tradycyjne racuchy z jabłkami

Składniki

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek

FLESZ - zmiana zasad udzielania ślubów kościelnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

o
olka

ja babci kupiłam zegarek jordan kerr, brakowało jej takiego eleganckiego :) była bardzo zadowolona

G
Gość

Dzieci zaprosiły na jutro babcie do nas na obiad i powiedziały, że same będą coś gotować. Nieważne co to będzie ale liczy się gest. Babcia na pewno się ucieszy. Do tego ja mam dla niej roombę, bo samej jej ciężko sprzątać, a dzieci robią laurki. Taki dzień babci zapamięta na długo :)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3