Dziś Dzień Grzyba! Jakie grzyby zbieramy najchętniej? Borowiki szlachetne, podgrzybki i opieńki – te odmiany grzybów bezsprzecznie królują w polskiej kuchni.
Nieco rzadziej spotykamy rydze, a szkoda, gdyż smażone na maśle smakują wybornie. Nie zapominajmy o wyśmienitej przekąsce, jaką są grzybki marynowane – idealnie do tego nadają się m.in. borowiki, kozaki, opieńki i maślaki.
Grzyby lubią masło
Dania przygotowane z grzybów przede wszystkim nie powinny stronić od masła. Jest to bez wątpienia najlepszy tłuszcz, który podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw.
Pamiętajmy, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego warto dodać do nich przypraw. Rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, jałowiec sprawiają, że grzyby stają się bardziej lekkostrawne, a jednocześnie cechują się intensywniejszym smakiem.
Gotowe dania grzybowe można również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
Grzybowe inspiracje ze świata
Wyjątkowy smak grzybów sprawia, że są one nieocenionym składnikiem wielu kuchni świata. Popularna w Polsce kuchnia chińska chętnie wykorzystuje grzyby mun, które charakteryzują się nie tylko delikatnością, ale także nieprzeciętnymi walorami zdrowotnymi – poprawiają krążenie krwi i pomagają w walce z chorobami układu oddechowego.
Podobnie w przypadku tajskich przysmaków – tu grzyby stanowią częsty element zup, np. krewetkowej. Grzyby są również nieodłącznym elementem aromatycznej kuchni włoskiej. Klasyczna pizza funghi lub penne con funghi to potrawy, które zachwycają podniebienia smakoszy całego świata.
Wykwintna kuchnia francuska nie mogłaby się obyć bez trufli, których wysoka cena całkowicie rekompensowana jest przez ich niepowtarzalny, wyrafinowany smak.
Zobaczcie nasze propozycje na dania i przetwory z grzybów:
Grzyby na zimę do słoika i nie tylko
Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów
Suszone grzyby - co warto o nich wiedzieć, jak przechowywać i jak z nich korzystać, żeby w pełni wydobyć ich smak i aromat
Z czym najlepiej łączyć grzyby?
Borowik szlachetny. Gdzie i kiedy zbierać prawdziwki. Na co zwrócić uwagę przy zakupie grzybów
Masz chwilę? Zobacz, czy znasz małopolskie produkty regionalne:
Zobacz koniecznie:
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
