Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień Grzyba. Dary lasu, czyli aromatyczne grzyby w polskiej i światowej kuchni [PORADNIK, PRZEPISY]

mad
Sezon na grzyby tuż-tuż! Co można przygotować z grzybów? Zobaczcie.
Sezon na grzyby tuż-tuż! Co można przygotować z grzybów? Zobaczcie.
24 września obchodzimy Dzień Grzyba! Co można przygotować z grzybów? Na ich bazie tworzymy bardzo popularne w Polsce zupy i kremy grzybowe. Grzyby są doskonałe jako farsz do pierogów, krokietów, klusek, a także składnik nadzienia do mięs. Przygotowane na ich bazie sosy mają bardzo głęboki smak i niesamowity aromat.

Dziś Dzień Grzyba! Jakie grzyby zbieramy najchętniej? Borowiki szlachetne, podgrzybki i opieńki – te odmiany grzybów bezsprzecznie królują w polskiej kuchni.
Nieco rzadziej spotykamy rydze, a szkoda, gdyż smażone na maśle smakują wybornie. Nie zapominajmy o wyśmienitej przekąsce, jaką są grzybki marynowane – idealnie do tego nadają się m.in. borowiki, kozaki, opieńki i maślaki.

Grzyby lubią masło

Dania przygotowane z grzybów przede wszystkim nie powinny stronić od masła. Jest to bez wątpienia najlepszy tłuszcz, który podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw.
Pamiętajmy, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego warto dodać do nich przypraw. Rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, jałowiec sprawiają, że grzyby stają się bardziej lekkostrawne, a jednocześnie cechują się intensywniejszym smakiem.
Gotowe dania grzybowe można również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Grzybowe inspiracje ze świata

Wyjątkowy smak grzybów sprawia, że są one nieocenionym składnikiem wielu kuchni świata. Popularna w Polsce kuchnia chińska chętnie wykorzystuje grzyby mun, które charakteryzują się nie tylko delikatnością, ale także nieprzeciętnymi walorami zdrowotnymi – poprawiają krążenie krwi i pomagają w walce z chorobami układu oddechowego.
Podobnie w przypadku tajskich przysmaków – tu grzyby stanowią częsty element zup, np. krewetkowej. Grzyby są również nieodłącznym elementem aromatycznej kuchni włoskiej. Klasyczna pizza funghi lub penne con funghi to potrawy, które zachwycają podniebienia smakoszy całego świata.
Wykwintna kuchnia francuska nie mogłaby się obyć bez trufli, których wysoka cena całkowicie rekompensowana jest przez ich niepowtarzalny, wyrafinowany smak.

Zobaczcie nasze propozycje na dania i przetwory z grzybów:

Grzyby na zimę do słoika i nie tylko

Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów

Suszone grzyby - co warto o nich wiedzieć, jak przechowywać i jak z nich korzystać, żeby w pełni wydobyć ich smak i aromat

Z czym najlepiej łączyć grzyby?

Borowik szlachetny. Gdzie i kiedy zbierać prawdziwki. Na co zwrócić uwagę przy zakupie grzybów

Masz chwilę? Zobacz, czy znasz małopolskie produkty regionalne: QUIZ

Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska