Wyjątkowe, smaczne i bardzo proste! Takie właśnie przepisy zebraliśmy dla Was, drodzy Panowie. Gwarantujemy, że poradzi sobie z nimi każdy, a Wasze kobiety będą zachwycone. Gotowi do działania?
Sałatka z łososiem gravlax [PRZEPIS]

Uwaga! Łososia należy przygotować trzy dni wcześniej!
Składniki:
- Ok. 1-1,5kg łososia (filet ze skórą)
Składniki na marynatę do łososia
- 200 g soli morskiej
- 130 g cukru
- 2 pęczki kopru
- 30 ml Brandy lub Whisky
- 5 g pieprzu cytrynowego
Składniki na sałatkę do łososia:
- 300 gr mixu sałat (rukola, roszponka, szpinak lub dowolna sałata)
- 100 g ogórka
- 100 g pomidora koktajlowego
- 150 g truskawek
- 50 g oliwek czarnych
Składniki na sos:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 2 łyżki wody
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
Wykonanie
Sól morską wymieszać z cukrem i pieprzem cytrynowym. Łososia pokroić na pół. Na dno pojemnika wsypać trochę mieszanki soli z cukrem, następnie położyć połówkę łososia i posypać połową marynaty, położyć na niego gałązki kopru skropić połową Brandy. Na pierwszy kawałek łososia położyć kolejny i też obsypać go marynatą, obłożyć koperkiem i polać Brandy. Szczelnie zamknąć pojemnik. Wstawić do lodówki na 3 dni pamiętając, by codziennie łososie zamienić miejscami.
Po 3 dniach tłuszcz i wodę z pojemnika wylać, zdjąć koper, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Łosoś powinien zrobić się szklisty i pachnący koperkiem. Ostrym nożem pokroić cienkie plastry pod ukosem.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
Ogórka pokroić w grubą kostkę, pomidorki przekroić na pół, truskawki podzielić na ćwiartki. Warzywa i owoce wymieszać z miksem sałat i wykładamy na talerz.
Plastry łososia zwinąć w różyczki i ułożyć na sałacie,
Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać nim danie.
Filet kurczaka marynowany w soku buraka podany z kuskusem szpinakowym i karmelizowanymi marchewkami [PRZEPIS]

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
Składniki na marynatę
- 200 ml koncentratu soku z buraka
- 200 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Dodatkowo
- 500 g szpinaku świeżego (może być też mrożony)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g kaszy kuskus
- 500 g marchwi młodej
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Fileta oczyścić z błonek i umyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Fileta zanurzyć w marynacie na minimum 2 godziny. Po tym czasie fileta wyciągnąć z marynaty.
Marynatę wlać do garnka i zagotować. Do gotującego się soku buraczanego włożyć z powrotem fileta i parzyć go na bardzo wolnym ogniu około 25 minut (nie gotować!). Fileta wyjąć.
Marchewkę obrać, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut, wyjąć i zahartować w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać 1/3 masła, wsypać płaską łyżeczkę cukru i wrzucić marchewki. Smażyć około 3-4 minuty na wolnym ogniu często mieszając, by się nie przypaliły.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozpuścić 2/3 ilości masła, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć powoli. Po 3 minutach wrzucić szpinak i krótko zblanszować. Posolić i popieprzyć do smaku.
Kaszę wsypać do miski, posolić i zalać wrzącą wodą centymetr powyżej poziomu, przykryć i poczekać 5 minut, by napęczniała.
Marynatę przecedzić przez sitko. Z mąki i odrobiny wody przygotować zawiesinę i zagęścić marynatę. Tak otrzymaliśmy sos do piersi kurczaka.
Na talerz wyłożyć kuskus, na nim ułożyć szpinak. Obok wylać odrobinę sosu i ułożyć na nim pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Talerz udekorować karmelizowanymi marchewkami.
Malinowa kaszka manna z pianką czekoladową [PRZEPIS]

Składniki:
- 80 g kaszy manny
- 50 ml soku malinowego
- 250 g malin
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka kakao
- 80 g cukru pudru
Do dekoracji:
- kilka kostek czekolady gorzkiej, maliny, mięta
Wykonanie:
Maliny zasypać 50 g cukru pudru w rondelku i podgrzać do zagotowania. Maliny przetrzeć przez sito, by oddzielić pestki.
Pozostały mus zlać z powrotem do rondelka, dolać sok malinowy i 500 ml wody – zagotować. Do gotujących się malin wsypać kaszę i na wolnym ogniu gotować 5 minut, co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła. Zestawić z ognia do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru pudru i kakao.
Do pucharka przełożyć kaszkę malinową, a na nią warstwę śmietanki czekoladowej. Kostki czekolady posiekać nożem
Udekorować malinami, miętą i posiekaną czekoladą.
źródła przepisu: www.dwor-korona.pl, www.commplace.pl
