Dzień Spaghetti 2022. Któż z nas nie jadł makaronu spaghetti?Te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom:
- sosu bolońskiego
- neapolitańskiego
- carbonara
Ale wśród makaronów z tej samej grupy znajdziemy też linguine - języczki, płaskie i cienkie wstążki, vermicelli - długie, bardzo cienkie okrągłe nitki i fideo - krótki, cienki, lekko kręcony makaron.
Z czym podawać makarony długie i wąskie? Najlepszy będzie oczywiście sos pomidorowy, kremowe lub bazujące na oliwie sosy lub lekkie sosy z owocami morza.
Z okazji Dnia Spaghetti 2022 zobaczcie najlepsze przepisy na dania z makaronem spaghetti:
- Oryginalna włoska carbonara według Matteo Brunetti
- Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem
- Spaghetti z sosem bolognese
- Spaghetti z sosem napoli
- Makaron spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym
Oryginalna włoska carbonara według Matteo Brunetti [PRZEPIS]

Historii na temat powstania tego dania jest wiele. Pierwsza z nich głosi, że carbonarę wymyślili włoscy górnicy z Umbrii. W kopalniach, z których pracujący mężczyźni nie wychodzili na powierzchnię przez kilka dni, trudno było o świeże produkty. Jednak ser, jajka, makaron i podgardle doskonale nadawały się do przechowywania w takich warunkach. Dodatkowo powstałe z nich danie było pożywne. Tłumaczyłoby to również nazwę potrawy, ponieważ carbonari to po włosku górnicy.
Składniki
- 120 g spaghetti
- 2 jajka
- 30 g pecorino
- 15 g parmigiano
- 100 g pancetta (lub guanciale albo boczku)
- pieprz do smaku
- woda (wrzątek w garnku)
- 2 łyżki soli (do wody)
Wykonanie
Pancettę kroimy w nieduże paski i przesmażamy lekko na patelni. Pecorino i parmigiano ścieramy na drobnej tartce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Do masy dodajemy sporą ilość pieprzu. Sosu nie należy już solić, ponieważ ser i pancetta są wystarczająco słone. Gotujemy makaron w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaronu, odsączamy go i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość. Jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć. Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, dekorujemy pozostawionym serem i pancettą.
Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem [PRZEPIS]

Składniki
- 15 dag wędzonego boczku
- 10-15 dag pieczarek
- mała śmietana 30-proc.
- żółtko
- sól, pieprz
- makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
- tarty parmezan
Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.
Przepis Katarzyny Skuty
Spaghetti z sosem bolognese [PRZEPIS]

Składniki
- 50 dag wołowiny
- ok. 70 g wędzonego boczku
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów dobrej jakości
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- 3 listki laurowe
- sól, cukier, pieprz w ziarnach
- parmezan
- makaron spaghetti
Wykonanie
Marchewkę wymyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Boczek drobno pokroić. Pomidory z puszki zmiksować. Mięso wołowe zmielić w maszynce do mielenia.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić boczek i podsmażyć go na złoty kolor. Dodać cebulę oraz czosnek, aż cebula się zeszkli. Należy uważać na czosnek, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki.
Na patelnię dorzucić marchew i selera. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka chwil, aż warzywa zmiękną.
Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć. Od czasu do czasu wymieszać.
Na patelnię wlać mleko i poczekać aż odparuje. Następnie dodać wino i znów pozwolić mu trochę odparować. Dorzucić pomidory, liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.
Zmniejszyć ogień pod patelnią, patelnię przykryć pokrywką i dusić sos bolognese przez przynajmniej 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku, dodać tymianek i oregano, dodać trochę przecieru pomidorowego. Pyszny sos do spaghetti gotowy!
Spaghetti z sosem napoli [PRZEPIS]

Sos do spaghetti napoli zrobi każdy. Jest to jeden z najprostszych sosów do spaghetti. Podstawą są pomidory, oliwa, czosnek, sól i pieprz. Oczywiście dla wzbogacenia smaku można dodać ulubione zioła, czy ostrą paprykę. Istnieje też wersja z podsmażona cebulą. Eksperymentujcie!
Składniki
- dojrzałe pomidory
- kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
- oliwa
- sól, pieprz, bazylia
- parmezan
- makaron spaghetti dobrej jakości
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente, czyli lekko twardy.
W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pozbyć się twardych części. Drobno pokroić i wrzucić do rondelka z nagrzaną oliwą. Chwilę poddusić i zmiksować na gładką masę. Ponownie zagotować, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sól oraz pieprz do smaku.
Sos wymieszać z makaronem i udekorować bazylią. Posypać startym parmezanem.
Makaron spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym [PRZEPIS]

Składniki
- makaron spaghetti
- 300 g boczku parzonego
- 500 ml domowego przecieru pomidorowego (do wymiany na kupny)
- mała cebula
- oliwa
- pieprz cayenne, zioła prowansalskie
- sól do makaronu
Wykonanie
Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy boczek będzie gotowy, dolewamy na patelnię sos pomidorowy i doprawiony pieprzem i ziołami prowansalskimi). Sosem polewamy ugotowany makaron.
Przepis Aleksandry Faiks
Szukasz przepisów na inne dania z makaronem? Zobacz koniecznie:
Makarony bez tajemnic!
