https://gazetakrakowska.pl
reklama

Ekologia to nie pusty slogan. Zobacz, co możesz zrobić w ramach idei „less waste”

Materiał powstał we współpracy z Województwem Małopolskim
Jak wynika z szacunków Global Footprint Network, 8 miliardów ludzi zużywa znacznie więcej zasobów, niż Ziemia jest w stanie w naturalny sposób odnowić i emituje znacznie więcej odpadów, niż może wchłonąć. Marnotrawstwo odbija się nie tylko na domowym budżecie, ale ma swoje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i ekologiczne wykraczające poza wymiar indywidualny.
Jak wynika z szacunków Global Footprint Network, 8 miliardów ludzi zużywa znacznie więcej zasobów, niż Ziemia jest w stanie w naturalny sposób odnowić i emituje znacznie więcej odpadów, niż może wchłonąć. Marnotrawstwo odbija się nie tylko na domowym budżecie, ale ma swoje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i ekologiczne wykraczające poza wymiar indywidualny. Fot. Freepik.com
Ekologia to nie pusty slogan. Dziś, kiedy naszą planetę zalewa plastik, marnuje się żywność i zachodzą zmiany klimatyczne, warto wprowadzić w życie zasadę “less waste”. Głównym jej założeniem jest świadome korzystanie z zasobów, które daje nam natura, a także ograniczenie wytwarzania odpadów. Każdy z nas może wprowadzić w życie drobne zmiany, dzięki którym staniemy się prekursorami tej ważnej idei. Od czego zacząć?

Spis treści

Życie w zgodzie z naturą jest coraz popularniejszym trendem. Jednak to już nie moda, a konieczność ratowania naszej planety przyświeca ideologii „less waste”.
Jak wynika z szacunków Global Footprint Network, 8 miliardów ludzi zużywa znacznie więcej zasobów, niż Ziemia jest w stanie w naturalny sposób odnowić i emituje znacznie więcej odpadów, niż może wchłonąć. Szacuje się, że na obecnym poziomie konsumpcji zużywamy ekwiwalent 1,7 zasobów planety.

Dbasz o środowisko? Stosujesz ekologiczne rozwiązania? Zostań EKO-HERO Małopolski!

Za dużo produkujemy i za dużo wyrzucamy

Marnotrawstwo odbija się nie tylko na domowym budżecie, ale ma swoje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i ekologiczne wykraczające poza wymiar indywidualny.
W Europie jedna osoba wyrzuca średnio ok. 179 kg żywności rocznie. Szacuje się, że w Polsce ilość ta wynosi aż 235 kg, a do kosza najczęściej trafia 1/2 kupionego pieczywa oraz 1/3 warzyw i wędlin.

Pamiętajmy, że produkcja żywności stanowi obciążenie dla środowiska, między innymi poprzez nakłady wody i energii, które są marnotrawione wraz z wyrzuconą żywnością. Wyrzucenie do kosza 1 kg wieprzowiny wiąże się ze zmarnowaniem ok. 6 000 litrów wody użytej do jej wyprodukowania, a 1 kg wyrzuconego chleba to 1 600 litrów wody.

Przykłady marnotrawstwa można mnożyć - obecnie zaledwie 43 proc. z nas decyduje się na naprawę popsutej elektroniki i 37 proc. na serwis sprzętu AGD. Optymizmem napawa fakt, że coraz częściej decydujemy się przekazywać niepotrzebne już nam sprzęty innym osobom. Danie produktom drugiego życia bądź zakup ich z drugiej ręki, realnie przyczynia się do zmniejszenia wpływu naszych decyzji zakupowych na środowisko.

To samo dotyczy… ubrań. Jak czytamy na stronie Parlamentu Europejskiego - każdego roku w UE powstaje 12,6 miliona ton odpadów tekstylnych. Sama odzież i obuwie odpowiadają za 5,2 mln ton odpadów.
Przeciętny Europejczyk i Europejka kupują co roku prawie 26 kg i usuwają około 11 kg tekstyliów!
Marnotrawstwo odbija się nie tylko na domowym budżecie, ale ma swoje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i ekologiczne wykraczające poza wymiar indywidualny.

Less waste – zacznij od siebie

Produkujemy stanowczo za dużo śmieci!
Produkujemy stanowczo za dużo śmieci! Fot. 123 RF
  • Co roku każdy z nas marnuje ok. 53 kg jedzenia!
  • Co roku każdy z nas pozbywa się 11 kg ubrań!
  • Co roku każdy z nas wyrzuca 16 kg elektrośmieci!
  • Co roku każdy z nas zużywa ok. 66 plastikowych butelek PET

To tylko wierzchołek góry lodowej. Wyobraźmy więc sobie te wszystkie wyprodukowane śmieci. Co zrobić, by żyć zgodnie z naturą?

Odpowiednia segregacja

Podstawowym krokiem do życia zgodnie z ideą „less waste” jest odpowiednia segregacja. Według danych Urzędu Statystycznego do recyklingu trafia tylko 26,7 proc. odpadów. To zdecydowanie za mało.

Jak poprawnie segregować? Podpowiadamy!

Żółty pojemnik (lub worek)
Metale i tworzywa sztuczne:

  • plastikowe butelki i opakowania po żywności
  • plastikowe worki
  • reklamówki
  • opakowania po środkach czystości
  • opakowania wielomateriałowe (np. kartony po napojach)
  • metalowe puszki
  • drobny złom żelazny, styropian (niebudowlany)

 
Niebieski pojemnik (lub worek)
Papier:

  • niezatłuszczone opakowania z papieru
  • kartony
  • torby i worki papierowe
  • gazety i czasopismakatalogi
  • ulotki
  • papier biurowy
  • zeszyty i książki
  • papier pakowy

 
Zielony pojemnik (lub worek)
Szkło:

  • szklane butelki i słoiki po napojach i żywności
  • szklane opakowania po kosmetykach (jeżeli nie są wykonane z trwale połączonych kilku surowców)

 
Brązowy pojemnik (lub worek)
Bio:

  • odpadki warzywne i owocowe (obierki itp.)
  • resztki jedzenia (bez mięsa i kości)
  • fusy po kawie i herbacie

 
Czarny lub szary pojemnik
Odpady zmieszane:

  • zatłuszczony papier
  • zabrudzone folie
  • zużyte ręczniki i papierowe chusteczki
  • papier lakierowany i powleczony folią
  • artykuły higieniczne (np. pieluchy)
  • szkło stołowe
  • ceramika
  • porcelana
  • kryształy
  • szkło żaroodporne
  • lustra
  • mięso
  • kości i ości

Planowanie

Jeżeli codziennie wracając z pracy idziesz do sklepu, aby dokupić "parę rzeczy", a wychodzisz z dziesięcioma kolejnymi, czas to zmienić. Ustalając jedne, większe zakupy w ciągu tygodnia, a przy tym rozpisując tygodniowe menu będziesz miał pełną kontrolę nad tym, jakich produktów faktycznie potrzebujesz w kuchni.
Układanie listy zakupów na kilka dni wymaga dyscypliny. Dobrze jest zwracać uwagę, jakie ilości danego produktu jesteśmy w stanie wykorzystać.

Mniej plastiku - wielorazowe woreczki i torebki, szklane butelki

Reklamówki jednorazowe trudno się magazynuje i w szybkim czasie pochłaniają każdą wolną przestrzeń w szufladach czy szafkach. Rozwiązaniem tego problemu jest korzystanie z toreb wielokrotnego użytku. Warto zastanowić się także nad kupnem wielorazowych woreczków do pakowania warzyw i owoców w sklepie.
Zamiast kupować coraz droższą wodę w plastikowych butelkach (od stycznia 2025 roku dojdzie jeszcze kaucja!), można zainwestować w dobrej jakości filt do zwykłej „kranówki” i wielorazowy bidon.

Naturalna „chemia”

W środkach chemicznych służących utrzymaniu czystości jest naprawdę wiele potencjalnie szkodliwych substancji. Warto sobie zdać sprawę, że wiele z nich ma destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie.
Wystarczy dobrze poczytać skład popularnych detergentów, a włos się zjeży na głowie. Pytanie brzmi: czy naprawdę chcemy tego wszystkiego w swoim otoczeniu? Czy naprawdę musimy wdychać NaDCC znajdujący się w płynie do dezynfekcji lub triklosan z antybakteryjnego mydła?
Tymczasem za pomocą mieszanek składników dostępnych praktycznie w każdym domu, jesteśmy w stanie efektywnie wyczyścić zarówno toaletę, umyć szyby, naczynia albo odkamienić czajnik. Soda oczyszczona, ocet, cytryna i sól kuchenna stanowią mocną grupę środków, której żaden brud nie jest straszny.
Przy okazji warto wspomnieć o gąbkach i szmatkach. Powstają niestety z surowców sztucznych i mają wyjątkowo krótką żywotność. Alternatywą dla sztucznych ściereczek mogą być pocięte na kawałki stare prześcieradła lub koszulki. Zrobione z dobrej bawełny można prać w wysokich temperaturach, dzięki czemu posłużą długi czas.

To tylko kilka kroków do „less waste”. Warto je zrobić, a przyszłe pokolenia będą nam wdzięczne.

Zobacz też:

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska