Spis treści
Życie w zgodzie z naturą jest coraz popularniejszym trendem. Jednak to już nie moda, a konieczność ratowania naszej planety przyświeca ideologii „less waste”.
Jak wynika z szacunków Global Footprint Network, 8 miliardów ludzi zużywa znacznie więcej zasobów, niż Ziemia jest w stanie w naturalny sposób odnowić i emituje znacznie więcej odpadów, niż może wchłonąć. Szacuje się, że na obecnym poziomie konsumpcji zużywamy ekwiwalent 1,7 zasobów planety.
Dbasz o środowisko? Stosujesz ekologiczne rozwiązania? Zostań EKO-HERO Małopolski!
Za dużo produkujemy i za dużo wyrzucamy
Marnotrawstwo odbija się nie tylko na domowym budżecie, ale ma swoje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i ekologiczne wykraczające poza wymiar indywidualny.
W Europie jedna osoba wyrzuca średnio ok. 179 kg żywności rocznie. Szacuje się, że w Polsce ilość ta wynosi aż 235 kg, a do kosza najczęściej trafia 1/2 kupionego pieczywa oraz 1/3 warzyw i wędlin.
Pamiętajmy, że produkcja żywności stanowi obciążenie dla środowiska, między innymi poprzez nakłady wody i energii, które są marnotrawione wraz z wyrzuconą żywnością. Wyrzucenie do kosza 1 kg wieprzowiny wiąże się ze zmarnowaniem ok. 6 000 litrów wody użytej do jej wyprodukowania, a 1 kg wyrzuconego chleba to 1 600 litrów wody.
Przykłady marnotrawstwa można mnożyć - obecnie zaledwie 43 proc. z nas decyduje się na naprawę popsutej elektroniki i 37 proc. na serwis sprzętu AGD. Optymizmem napawa fakt, że coraz częściej decydujemy się przekazywać niepotrzebne już nam sprzęty innym osobom. Danie produktom drugiego życia bądź zakup ich z drugiej ręki, realnie przyczynia się do zmniejszenia wpływu naszych decyzji zakupowych na środowisko.

Gdzie od stycznia 2025 roku będziemy wyrzucać stare ubrania?
Od 1 stycznia 2025 roku każda gmina będzie miała obowiązek selektywnej zbiórki odpadów tekstylnych i odzieży. Czy to oznacza, że będą nam potrzebne kolejne pojemniki? Dziś stare ubrania czy zużyte but...
To samo dotyczy… ubrań. Jak czytamy na stronie Parlamentu Europejskiego - każdego roku w UE powstaje 12,6 miliona ton odpadów tekstylnych. Sama odzież i obuwie odpowiadają za 5,2 mln ton odpadów.
Przeciętny Europejczyk i Europejka kupują co roku prawie 26 kg i usuwają około 11 kg tekstyliów!
Marnotrawstwo odbija się nie tylko na domowym budżecie, ale ma swoje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i ekologiczne wykraczające poza wymiar indywidualny.
Less waste – zacznij od siebie

- Co roku każdy z nas marnuje ok. 53 kg jedzenia!
- Co roku każdy z nas pozbywa się 11 kg ubrań!
- Co roku każdy z nas wyrzuca 16 kg elektrośmieci!
- Co roku każdy z nas zużywa ok. 66 plastikowych butelek PET
To tylko wierzchołek góry lodowej. Wyobraźmy więc sobie te wszystkie wyprodukowane śmieci. Co zrobić, by żyć zgodnie z naturą?
Odpowiednia segregacja
Podstawowym krokiem do życia zgodnie z ideą „less waste” jest odpowiednia segregacja. Według danych Urzędu Statystycznego do recyklingu trafia tylko 26,7 proc. odpadów. To zdecydowanie za mało.
Jak poprawnie segregować? Podpowiadamy!
Żółty pojemnik (lub worek)
Metale i tworzywa sztuczne:
- plastikowe butelki i opakowania po żywności
- plastikowe worki
- reklamówki
- opakowania po środkach czystości
- opakowania wielomateriałowe (np. kartony po napojach)
- metalowe puszki
- drobny złom żelazny, styropian (niebudowlany)
Niebieski pojemnik (lub worek)
Papier:
- niezatłuszczone opakowania z papieru
- kartony
- torby i worki papierowe
- gazety i czasopismakatalogi
- ulotki
- papier biurowy
- zeszyty i książki
- papier pakowy
Zielony pojemnik (lub worek)
Szkło:
- szklane butelki i słoiki po napojach i żywności
- szklane opakowania po kosmetykach (jeżeli nie są wykonane z trwale połączonych kilku surowców)
Brązowy pojemnik (lub worek)
Bio:
- odpadki warzywne i owocowe (obierki itp.)
- resztki jedzenia (bez mięsa i kości)
- fusy po kawie i herbacie
Czarny lub szary pojemnik
Odpady zmieszane:
- zatłuszczony papier
- zabrudzone folie
- zużyte ręczniki i papierowe chusteczki
- papier lakierowany i powleczony folią
- artykuły higieniczne (np. pieluchy)
- szkło stołowe
- ceramika
- porcelana
- kryształy
- szkło żaroodporne
- lustra
- mięso
- kości i ości
Planowanie
Jeżeli codziennie wracając z pracy idziesz do sklepu, aby dokupić "parę rzeczy", a wychodzisz z dziesięcioma kolejnymi, czas to zmienić. Ustalając jedne, większe zakupy w ciągu tygodnia, a przy tym rozpisując tygodniowe menu będziesz miał pełną kontrolę nad tym, jakich produktów faktycznie potrzebujesz w kuchni.
Układanie listy zakupów na kilka dni wymaga dyscypliny. Dobrze jest zwracać uwagę, jakie ilości danego produktu jesteśmy w stanie wykorzystać.
Mniej plastiku - wielorazowe woreczki i torebki, szklane butelki
Reklamówki jednorazowe trudno się magazynuje i w szybkim czasie pochłaniają każdą wolną przestrzeń w szufladach czy szafkach. Rozwiązaniem tego problemu jest korzystanie z toreb wielokrotnego użytku. Warto zastanowić się także nad kupnem wielorazowych woreczków do pakowania warzyw i owoców w sklepie.
Zamiast kupować coraz droższą wodę w plastikowych butelkach (od stycznia 2025 roku dojdzie jeszcze kaucja!), można zainwestować w dobrej jakości filt do zwykłej „kranówki” i wielorazowy bidon.

System kaucyjny już niebawem
To już pewne. W 2025 roku zacznie w Polsce obowiązywać system kaucyjny. Objęte nim zostaną opakowania jednorazowego użytku na napoje z tworzyw sztucznych o pojemności do 3 litrów, puszki metalowe o po...
Naturalna „chemia”
W środkach chemicznych służących utrzymaniu czystości jest naprawdę wiele potencjalnie szkodliwych substancji. Warto sobie zdać sprawę, że wiele z nich ma destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie.
Wystarczy dobrze poczytać skład popularnych detergentów, a włos się zjeży na głowie. Pytanie brzmi: czy naprawdę chcemy tego wszystkiego w swoim otoczeniu? Czy naprawdę musimy wdychać NaDCC znajdujący się w płynie do dezynfekcji lub triklosan z antybakteryjnego mydła?
Tymczasem za pomocą mieszanek składników dostępnych praktycznie w każdym domu, jesteśmy w stanie efektywnie wyczyścić zarówno toaletę, umyć szyby, naczynia albo odkamienić czajnik. Soda oczyszczona, ocet, cytryna i sól kuchenna stanowią mocną grupę środków, której żaden brud nie jest straszny.
Przy okazji warto wspomnieć o gąbkach i szmatkach. Powstają niestety z surowców sztucznych i mają wyjątkowo krótką żywotność. Alternatywą dla sztucznych ściereczek mogą być pocięte na kawałki stare prześcieradła lub koszulki. Zrobione z dobrej bawełny można prać w wysokich temperaturach, dzięki czemu posłużą długi czas.
To tylko kilka kroków do „less waste”. Warto je zrobić, a przyszłe pokolenia będą nam wdzięczne.
Zobacz też: