Sery będzie oceniać jury złożone z profesjonalistów. Znajdzie się tam przedstawiciel baców, sanepidu, służb weterynaryjnych i inspekcji artykułów rolno-spożywczych. - Ten, kto wygra ten konkurs, może naprawdę być dumny. Oprócz wyjątkowej statuetki, będzie mógł przez cały rok szczycić się tym, że to jego ser jest najlepszy - mówi Gąsienica Makowski.
Kazimierz Furczoń, baca z Leśnicy Gronia, dodaje, że smak oscypka zależy nie tylko od polany, na której wypasane są owce, ale i od tego, w jakiej pogodzie są pucone. - Jak jest lato suche, ser smakuje inaczej, jak pada, inaczej - mówi baca. Liczy się także drewno, jakim owędzane są sery. Jak dodaje Andrzej Kluś, baca z Doliny ku Dziurze, żeby oscypek był dobry, także baca musi być nie byle jakim chłopem. - Musi mieć siłę w ręce, żeby go dobrze wypucyć. Inaczej wyjdzie nam ser z dziurami - mówi.
W ramach festiwalu każdy będzie mógł skosztować pysznych oscypków, a także innych serów. - Na Równi Krupowej znaleźć będzie można również bryndzę, bundz czy redykołki. Do tego posmakować będziemy mogli serów z różnych krajów europejskich - zachęca starosta.
Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich rozpocznie się o godz. 11. Wybory najlepszego sera zaplanowano na godz. 17.45. Oprócz serów bacowie pokażą jak się pucy oscypki, strzyże i doi owce.
Gościom przygrywać będą liczne zespoły regionalne. Na koniec zaś o godz. 21 wystąpi Piotr Dolski, finalista programu "Must be the music".
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+